БСП: НЕ Е ЯСНО ЗАЩО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ПОРЪЧАХА БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

Автор: 5 GmediA 15:09, 3 декември 2020
Източник: БСП

„Как са изчислени необходимите бройки от различните видове ковид ваксини, при положение че липсва план за ваксинация?“, въпросът зададе народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Георги Йорданов в парламента по повод закупените от българското правителство ваксини за Covid-19.

„Правителството ни убеждава, че утре ще приеме такъв план, но отново върви след събитията. Такъв план вече трябваше да има, при положение че днес темата се обсъжда в парламента, а ваксините вече са закупени“, категоричен е социалистът.

„От Института по микробиология твърдят, че са готови с технологичния план за производство на българска ваксина. Как правителството защитава националния интерес като не включва българската фирма „Бул Био“ в списъка на Европейския съвет с компании, които могат да произвеждат ваксина за Covid-19 и съответно да получат финансиране? Те са със световен авторитет и произвеждат ваксини за целия свят, а сега не са включени в този общ план на Европейския съюз за справяне с пандемията“, изрази недоумение доц. д-р Георги Йорданов.

Друг депутат от левицата – д-р Илиян Тимчев, разкритикува премиера и здравния министър за отказа им да дадат разяснения за ваксинирането на българските граждани.: „Чак след девет месеца по настояване на БСП парламентът прие Плана за действия по време на епидемия. В днешния дебат трябваше да се говори и за плана за ваксинация. Трябва да кажете истината на българския  народ. Премиерът и здравният министър трябва да свършат задълженията си, а не да прехвърлят отговорността на Народното събрание“.

Депутатът-медик призова първо да се разгледа плана за ваксинация преди да се вземе важно решение за масово прилагане: „Европейският съюз призовава за забавяне на ваксинирането на хората, защото има неясноти. Големи страни като Германия призовават за по-обстойни проучвания преди прилагането на ваксините. Науката не е на единно мнение. Не прибързва ли българското правителство с ваксинирането на българското общество?“, попита Тимчев и отсече: „Ние не сме гумен печат, за да се взима толкова важно  решение с огромни неясноти.“

Илиян Тимчев поясни, че БСП изисква от управляващите да кажат на българските граждани истинската бройка ваксини, които е закупила България. „Спряхте да говорите за това, че само от едната ваксина сте поръчали 13 милиона броя. При положение, че 60% от българското население не иска да се ваксинира според социологическите проучвания. Какво ще стане с тези бройки? А колко сте поръчали от другите? А колко ще струва това на българския народ?“, попита Тимчев управляващите.

„Трябва да обещаем на българските граждани, че ваксината ще бъда безплатна и по желание“, призова и депутатът от левицата д-р Десислав Тасков от парламентарната трибуна.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%