ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ СЪДИ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

Автор: 5 GmediA 16:11, 3 декември 2020
Източник: 5GMedia

Европейската комисия обяви, че ще съди България заради мръсния въздух. Страната ни не е взела мерки за намаляване на дневните стойности на праховите частици.

Според ЕК България не е предприела подходящи мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък.

Искът се предявява на базата на предишно решение на Съда от 2017 г. и е възможно да доведе до финансови санкции както за времето, изминало след първото решение, така и за времето от второто решение до осигуряване на цялостното му изпълнение, предава бТВ.

От ЕК отбелязват, че у нас се наблюдават някои от най-сериозните превишавания за целия Европейски съюз както на годишните, така и на дневните допустими стойности. „Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности – те са отбелязани в 90 дни годишно или над 2,5 пъти повече от разрешеното, съгласно директивата.

Междувременно и днес има опасно мръсен въздух в София. Нивата на фините прахови частици са два пъти над нормата, а мярката, която предприе общината е да пусне безплатни буферни паркинги.

 

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%