КАПСУЛА С ПРОБИ ОТ АСТЕРОИДА РЮГУ СЕ ПРИЗЕМИ УСПЕШНО

Автор: 5 GmediA 12:35, 6 декември 2020
Източник: JAXA

Капсулата на "Хаяабуса 2" (Hayabusa2), съдържаща фрагменти от астероиди, които могат да дадат информация за формирането на Вселената, е била открита в южната част на Австралия, след безопасно се завърна обратно на Земята в неделя сутринта, съобщи космическата агенция на Япония JAXA.

"Днес в 04:31 часа японско време (21:31 българско време) всички операции, свързани с връщането на капсулата, приключиха. Операцията беше перфектна ", се казва в съобщението от японската космическа програма. "Намерихме капсулата! Заедно с парашута!", се посочва в съобщението.

Сондата "Хаябуса 2" беше изстреляна към астероида Рюгу през декември 2014 г. През март миналата година списание "Сайънс" съобщи, че устройството е открило минерали в проби от астероида, които съдържат кислородни и водородни атоми. Сондата също така събра фрагменти от почвата на Рюгу през юли 2019 г., създавайки изкуствен кратер за това.

Завръщането на "Хаяабуса 2" идва седмици след като космическият кораб Osiris-Rex на НАСА направи успешно кацане и събиране на повърхностни проби от астероида Бену. Междувременно Китай обяви тази седмица, че мисията до Луната на страната е взела успешно подземни проби и ги е пренесла до космическия кораб в лунна орбита за завръщането им на Земята - скачването е станало късно в събота вечер.

Учените смятат, че пробите, особено тези, взети под повърхността на астероида, съдържат ценни данни, незасегнати от космическата радиация и други фактори на околната среда. Те се интересуват особено от анализа на органичните материали в пробите.

JAXA се надява да намери улики за това как тези материалите са разпределени в Слънчевата система и са свързани с живота на Земята. Макото Йошикава, ръководител на мисията, каза, че 0.1 грама прах от Рюгу биха били достатъчни за извършване на всички планирани изследвания.

Това не е краят на мисията, започната през 2014 г. "Хаяабуса 2" сега се отправя към малък астероид, наречен 1998KY26, като пътуването е планирано да отнеме 10 години в едната посока, за да проведе нови изследвания, включително намиране на начини за предотвратяване на метеоритни удари по Земята.

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%