"ПИРАТИТЕ" ПРИТИСКАТ ЧЕШКИЯ ПРЕМИЕР ЗАРАДИ ЧЕЗ-БЪЛГАРИЯ

Автор: 5Gmedia , 14:05, 13 февруари 2019

Депутати от Чешката пиратска партия (Пиратите) отправиха запитване до чешкия парламент за непрозрачното управление на ЧЕЗ, предимно заради инвестициите в България. Якуб Михалек изтъкна, че през 2006 г. ЧЕЗ е купила ТЕЦ „Варна“ за 8,6 млрд. крони (около 344 млн. евро), но понеже централата била на загуба, през 2015 г. била спряна, а през 2017 г. - продадена като неработеща за 1,3 млрд. крони (около 52 млн. евро). Според Пиратите държавата не е упражнявала правата си като собственик на ЧЕЗ и поискаха отговор от министър-председателя, пише сайтът "Чешки новини".

Премиерът Андрей Бабиш отговори, че няма подробни сведения за дейността на ЧЕЗ в България. „Министерството на финансите представлява държавата като акционер. За дейностите на ЧЕЗ в България министерството се информира само от медиите и годишните отчети“, каза премиерът Бабиш и обясни, че информацията на Надзорния съвет на ЧЕЗ е поверителна и той по закон не би могъл да получава сведения нито от министерството на финансите, нито от Надзорния съвет на компанията.

Бабиш призова Пиратите да подадат сигнал, ако имат сведения за някаква мафия, а председателят им Иван Бартош в заключение заяви, че Чешката пиратска партия подава сигнали.

Чехия притежава 70% от акциите на ЧЕЗ. Преди време обаче Бабиш се оплака, че енергийната компания не уважава правителството, напомняйки как държавата не е успяла да блокира извършена от дружеството скандална сделка с апартаменти. "ЧЕЗ е държава в държавата", каза тогава премиерът Бабиш и допълни, че сделките на ЧЕЗ на Балканите са "неблагоприятни, непрозрачни и странни".

Автор: Славянка Мундрова-Неделчева

Тагнато в: ЧЕЗ , Андрей Бабиш

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%