ЕКСПЕРТИ: ИМА ПОВИШЕН РИСК ОТ АВАРИИ ПРИ САМОЛЕТИ, КОИТО СЕ ВРЪЩАТ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ СЛЕД ПАНДЕМИЯТА

Автор: 5 GmediA 10:03, 15 декември 2020
Източник: GETTY IMAGES

Експерти предупреждават авиокомпаниите да полагат допълнителни грижи при повторно активиране на самолети, оставени на склад по време на пандемията.

Появила се ръжда, грешки в поддръжката и дори гнездата на насекоми биха могли да представляват потенциална опасност за повторно влизане на самолета в експлоатация.

Ограниченията за пътуване са причинили огромен спад в полетите, като много самолети са поставени в режим на съхранение.

В резултат на това се наблюдава скок в броя на съобщените проблеми, когато самолетите се връщат в експлоатация.

„Всеки самолет има специфичен набор от инструкции за поддръжка, но никога преди това не е правено в този мащаб“, каза Грег Уолдрон, управляващ редактор на авиационното списание FlightGlobal в Азия, цитиран от ВВС.

Заедно с регулаторите, застрахователите също изразиха загриженост. „Имаме машини, които се връщат на работа, но са доста ръждясали, което е голям проблем“, каза Гари Моран, ръководител на азиатската авиация в застрахователния брокер Aon.

Един от най-тревожните проблеми е увеличаването на броя на лошо обработените подходи за кацане.

Броят на така наречените "нестабилизирани подходи" рязко се е увеличил тази година, според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Те могат да доведат до твърди кацания, превишаване на пистата или дори катастрофи.

През май самолет на Pakistan International Airlines се разби след нестабилизиран подход, убивайки 97 души, докато 18 загинаха при катастрофа на Air India Express при кацане през август, също след нестабилизиран подход.

Експертите казват, че пилотите може да се наложи да бъдат по-предпазливи от обикновено, когато се връщат отново в служба.

Авиокомпаниите обаче са наясно с проблема и в много случаи са резервирали допълнително време за своите пилоти в полетни симулатори.

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%