5G МРЕЖИТЕ – КРИЯТ ЛИ РИСК ЗА ЗДРАВЕТО НИ?

Автор: 5 GmediA 07:14, 3 април 2019

Докато телекомуникационните компании по цял свят инвестират милиарди в оборудване за предстоящия "5G скок", много учени, експерти в индустрията и обикновени потребители изразяват притесненията си спрямо ефектите, които технологията може да има върху здравето ни.

Истината е, че съществуват твърде малко легитимни научни доказателства за вредите, които 5G вълните могат да нанесат, пише lifestyle.

Почти всички проучвания в сферата са спонсорирани и проведени под контрола на големи телекомуникационни дружества и синдикати, като резултатите винаги са били в полза на технологията.

В същото време обаче в мрежата можем да намерим дузина убедителни отворени писма от независими лекари и учени, които са категорични, че 5G сигналът представлява сериозен риск за здравето ни.

Основните притеснения са две.

Вълните, посредством които работи 5G технологията, са с неимоверно по-високи честоти от тези, които се използват в 4G мрежата. Докато 4G сигналът идва във вълни от 300 мегахерца до 3 гигахерца, 5G сигналът разчита на вълни от 30 до 300 гигахерца.

Излагането на подобно лъчение може да доведе до загряване на тъкани в тялото ни и дори да промени начина, по който клетките в горните слоеве на тъканите ни функционират.

Второто притеснение е, че тези вълни имат много по-малък обсег от 4G вълните и могат да бъдат блокирани от сгради, валежи и дори собствените ни тела. Това налага поставянето на невиждан до момента брой антени навсякъде в градовете, като според някои изчисления 5G антените ще са до 200 пъти повече от настоящите такива.

Подобна гъста мрежа би имала пагубен ефект върху здравето ни, твърдят някои учени.

При всички положения най-големият риск се крие в това, че съществуват твърде малко убедителни и правдоподобни изследвания по въпроса. Развитието на технологията не се направлява от правилните съображения, а най-вече от желание за икономически растеж и това може да се окаже голям проблем в близкото бъдеще.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

НУЖНО ЛИ Е ВРЪЩАНЕТО НА ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА?
Не, опасността от заразата е преувеличена
7 гласували / 77.78%
Да, незабавно
2 гласували / 22.22%
Само в някаква степен
0 гласували / 0%