МИНИСТЪР АНГЕЛОВ: ДО СЕДМИЦА-ДВЕ ЗАПОЧВА ВАКСИНАЦИЯТА НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА И УЧИТЕЛИТЕ

Автор: 5 GmediA 08:44, 4 януари 2021

Тази сутри на летище „София“ пристигна втората доставка на ваксини срещу  COVID-19.

В момента се подготвя спедицията на ваксините до пет точки в страната, обяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Това са РЗИ-тата в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

„Нямаме притеснение относно логистиката на ваксината в цялата страна. Важно е камионите, с които ще бъдат доставени ваксините, да поддържат необходимата температурата. Това се случва за момента“, каза министърът, цитиран от БГНЕС.

Проф. Ангелов очаква първата фаза да приключи до седмица-две, след което ще стартира втората фаза. Тя включва домовете за възрастни хора и учителите. Все още се уточнява броят на учителите, които ще бъдат ваксинирани. В домовете за възрастни хора ще бъдат ваксинирани около 15 хиляди души, от които 11 хиляди са персонал.

„Нашата амбиция е да стартираме ваксинирането на учителите следващата седмица или до десет дни“, каза здравният министър.

Той подчерта, че сме пречупили кривата на заболеваемостта. България вече е на трето място по смъртност, след като бяхме на първо. Според проф. Ангелов това е резултат от противоепидемичните мерки.

 

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 62.5%
Да
2 гласували / 25%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 12.5%