ВОЙНАТА МЕЖДУ КОРНЕЛИЯ НИНОВА И ГЕОРГИ ГЕРГОВ ЕСКАЛИРА, ДОКАТО ОЛИГАРХЪТ СЕ СПРИЯТЕЛЯВА С ПРЕЗИДЕНТА

Автор: 5 GmediA 15:43, 6 януари 2021
Източник: Фейсбук

„Ще има ред, Устав и еднакви правила за всички, независимо кой как се казва“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "12+3" по БНР. „Очакваме Националният съвет да го потвърди“, допълни Нинова.

Тя коментира и официалната и позицията на пловдивските социалисти. „Вие грешите, не пловдивските социалисти, а Градския съвет на Пловдив. "Пловдивските социалистите са се произнесли пред работната група. Имаме техните становища в докладът на работната група в резултат на което взехме това решение. Становището им не е ласкаво за състоянието на партийната организация в Пловдив“, каза още Нинова.

Припомняме, че вчера Изпълнителното бюро на БСП реши да изключи лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов. Сред мотивите на ръководството са грубо нарушаване на уставни норми, които се отнасят до задълженията на партийните членове.

Така Гергов е поредният от знаковите лица на столетницата, с когото соцлидерката се разделя.

Разправиите между Нинова и Гергов не са от сега. За първи път тя го призова публично да напусне партията през май 2020, когато в БСП се готвеха за избор на лидер.

"БСП не се продава. Време е Гергов да разбере в коя партия членува. Ако му е останало достойнство, да се оттегли от партията!", изрече Нинова след телевизионната изява на пловдивския бизнесмен и партиец, в която похвали кабинета и я разкритикува. Писмо в този смисъл той е изпратил до Националния съвет и Областните съвети на партията. След което централното ръководство беше засипано с искания на структурите в цялата страна Гергова да бъде изключен от БСП.

Тогава Нинова припомни, че Гергов не за първи път хвали правителството на Борисов, критикувайки същевременно БСП, а и че беше един от най-ревностните радетели за коалиция между двете партии. "Така става, когато получи 43 млн. лв. за дупката във Варна, така става, когато получи поредния кредит - 21 милиона заем от ББР",  натърти ръководителката на социалистите.

Георги Гергов не й остана длъжен. Той обяви, че този призив е срамен и че е изпратил мнение до Националния съвет на социалистите. "Не знам да има някаква забрана или някакъв мораториум или нещо, с което да ни забраняват да говорим, от 40 години съм член на тази партия.

Аз не мога да бъда предател и не съм бил никога.

И това, което съм казал, съм го казал чисто по човешки. Казвам ясно, че в този момент държавата е адекватна и горе-долу се справяме. То с просто око се вижда – одобрението на над 70, 80% от хората за това, което свършва правителството", посочи бизнесменът, позовавайки се на социологическите проучвания.

Георги Гергов винаги е участвал в битката за лидер на БСП – причината – не защото смятал, че е най-добрият вариант за поста, а защото трябвало да има равнопоставеност.

"Корнелия Нинова поставя партията в ситуацията, която стоим в ъгъла", заяви Гергов през 2017 година и подчерта, че лидерката трябвало да си ходи. И намекна за зависимости от миналото, които обаче не назова.

Той обаче декларира, че нито води война с Нинова, нито иска да има такава война.

Тогава Гергов също похвали премиера Бойко Борисов за това, че страната ни е добре приета навсякъде в Европа и отново заяви, че според него е трябвало БСП да спечели изборите и да предложи общо управление с ГЕРБ.

Докато отношенията на Георги Гергов и Корнелия Нинова се препъваха в нови и нови пререкания, пловдивският бизнесмен и партиен лидер се сближи с президента Радев. Снимки, разпространени във Фейсбук от гост на сватбата на сина на вицепрезидента Илияна Йотова, показват Георги Гергов развеселен и доволен в компанията на Румен и Десислава Радеви.

Преди години Георги Гергов напористо демонстрираше отличните си отношения с тогавашния президент Георги Първанов, който беше гост на 50-годишния юбилей на олигарха.

 

П.П. 5Gmedia се опита да разговаря с Георги Гергов, но той не си вдига телефона от сутринта.

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%