99,99% ОТ КОРОНАВИРУСА УМИРА В РАМКИТЕ НА 30 СЕКУНДИ ПОД ВЪЗДЕЙСТИВЕТО НА ЯПОНСКА UV ЛАМПА

Автор: 5 GmediA 18:53, 10 януари 2021
Източник: Фейсбук, Юлиана Антонова

Ултравиолетова LED лампа със способността да инактивира 99,99% от частиците на коронавирус, осветявайки повърхности при определени условия, е разработен от японска фирма. Nichia Corp., базирана в град Анан, префектура Токушима, е готова да произвежда масово светодиода и се надява да го използва във въздухопречистватели, климатични системи и друго оборудване.

Според компанията светодиодът излъчва дълбока UV светлина с дължина на вълната 280 нанометра и има оптична мощност от 70 миливата. Казва се, че инактивирането на вирусни частици е най-ефективно при дължина на вълната от 260 nm, но оптичният изход пада при по-къси дължини на вълната, което би намалило продължителността на живота на дълбокия UV светодиод. Компанията казва, че при 265 nm светодиодът има приблизителна продължителност на живота около 2000 часа. При 280 nm това може да се увеличи с около 10 пъти до около 20 000 часа.

Пробният продукт на компанията "Handy UV emitter" използва 12 UV светодиода, чиито оптични изходи са повишени до 70 mW след регулиране на дължината на вълната до 280 nm. Тест от университета Токушима установи, че 99,99% от вирусните частици по повърхностите са инактивирани при удар с UV вълни за 30 секунди на разстояние 5 сантиметра. Също така беше потвърдено, че UV светлината с дължина на вълната 280 nm има същата ефективност като тази с дължина на вълната 260 nm, поради по-високия оптичен изход. Фирмата заяви, че удълженият живот на LED в резултат на корекциите е направил продукта готов за практическо приложение.

Nichia дари 20 от пробните LED продукти на правителството на префектура Токушима, както и 30 на университета в Токушима, и обсъжда плановете за разработване и продажба на продукти, използващи UV LED, с японски производители.

Тагнато в: коронавирус , LED , UV

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%