НАРУШИХА РЕДА ЗА ВАКСИНАЦИИ В САНДАНСКИ: ОБЩИНАРИ БЯХА ИМУНИЗИРАНИ ПРЕДИ МЕДИЦИ

Автор: 5 GmediA 09:37, 11 януари 2021
Източник: ВМА

На 9 януари здравният министър е разпоредил проверка на сигнал за нарушения на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в град Сандански.

„Проверката установи по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен. В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански“, обяви във Фейсбук министър Костадин Ангелов и допълва, че днес, 11 януари, ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции.

„Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план.

Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават!“, категоричен е здравният министър.

Според управителя на МБАЛ "Югозападна болница" д-р Илия Тонев случилото се е заради отказ на лица, които е трябвало да бъдат ваксинирани.

„Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника – в много кратко време става неизползваема“, обясни д-р Тонев пред Нова телевизия. Той добави, че по различни причини над 20% от персонала отказва ваксинация.

„Явно те нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech. За да могат да се приложат на човека, който подлежи на ваксинация, самите ваксини се разреждат с разтвор. Това е една много сложна техническа ситуация“, каза още директорът на лечебното заведение.

Според него общинските съветници са били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината. Д-р Тонев обясни още, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу COVID-19.

Последни новини

Общо гласували: 101

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
51 гласували / 50.5%
Не
44 гласували / 43.56%
Да
5 гласували / 4.95%