Д-Р БРЪНЗАЛОВ: ПРЕД КАБИНЕТА СИ ТРЯБВА ДА ИМАМ 6 ПАЦИЕНТА, ЗА ДА ОТВОРЯ ФЛАНКОЧЕ С ВАКСИНА СРЕЩУ КОВИД

Автор: 5 GmediA 09:05, 12 януари 2021
Източник: БНТ

Тези 10 лева ще се плащат на всички лекари, които осъществяват ваксинация на населението. Не само личните лекари ще осъществяват ваксинацията. Това пред БНТ д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС и член на Ваксинационния щаб.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАЩА ПО 10 ЛЕВА НА ЛЕКАРИТЕ ЗА ПОСТАВЯНЕТО НА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVRD-19

Той уточни, че лекарите, които досега са извършили ваксинация, ще получат тези средства. Има практика да се заплаща за поставена ваксина, когато е по национална програма.

"Логистиката на ваксина на Ковид е доста по-сложна от всички останали. Чувате за фризери на -80 градуса, разпределение, с коли на вътрешните работи се осъществяват съответните експорти, защото е важно", подчерта членът на Ваксинационния щаб.

"Дозите в едно флоконче са 5. Може би най-скоро ще станат 6. Аз пред кабинета трябва да имам минимум 6 пациента, за да го отворя, за да не остава доза от него", подчерта той.

Д-р Брънзалов каза, че при ваксината на "Модерна" нещата стоят по още по-сложен начин - там в едно флаконче има 10 дози.

"За да се осъществи правилно, рационално ваксинирането на всички желаещи граждани на България ще бъде положен много труд, не само медицински, защото ние трябва да ги издирим тези хора, да им направим съответния график, часове за записване, да бъдат прегледани преди поставянето на ваксините и ако бъдат здрави, чак тогава да им я поставим, преди това трябва да им дадем информирано съгласие", припомни процесът по ваксиниране той.

"Аз не мисля, че е лошо да се убеждава населението в момента да се поставя ваксина, но в никакъв случай няма да вляза в този алгоритъм, че аз ще убеждавам някой да си поставя ваксина срещу една инфекция, която обърка света, за да получа някакви средства", категоричен бе Брънзалов.

По думите му винаги има риск да остане някаква част от флакончето с няколко дози ваксини и ръководителят на съответното лечебно заведение да може да намери на кой да ги постави. Този риск винаги съществува. Ръководителят на лечебното заведение трябва да си изготви някакъв план за собственото действие на лечебното заведение.

"Да, нека да приключи проверката и ние ще се съобразим с нея, обаче като лекар и човек не мога да се съглася, че в такъв град като Сандански, след като са останали 6 ваксини, се отзовали само 6 общински съветници", каза членът на Ваксинационния щаб.

Последни новини

Общо гласували: 210

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не
175 гласували / 83.33%
Не ме интересува
35 гласували / 16.67%
Да
0 гласували / 0%