ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ КЪМ РАДЕВ: КОНСУЛТАЦИИТЕ СА ИЗРАЗ НА УПЛАХА И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ЗА ИЗБИРАНЕТО НА ДАТА ЗА ИЗБОРИТЕ

Автор: 5 GmediA 16:22, 12 януари 2021
Източник: бТВ

Партия "Воля" настоява парламентарните избори да се проведат на 28 март . Това стана ясно по време на консултациите при президента Румен Радев, за които лидерът на „Воля“ Веселин Марешки смята, че са много закъснели.

Според него в навечерието на изборите е безсмислено да се обсъждат поправки на Изборния кодекс и методите на гласуване.

„Това е израз на уплаха и некомпетентност за избирането на датата на изборите, която е във вашите правомощия. Според нас би трябвало с едни по-ранни консултации и да бъдат чути всички хора. За съжаление, това се случи в края и на двата мандата – и на парламента, и на вашия. Казвам го като разочарование след многобройните ни покани да дискутираме тези теми – електронното гласуване и видеонаблюдението в секциите“, каза Марешки, цитиран от бТВ.

Лидерът на „Воля“ заяви, че мандатът на Румен Радев ще се запомни с две неща – бетонирал е ГЕРБ на власт и изкарал мутрите на площада по време на летните антиправителствени протести.

От „Воля“ положихме доста усилия, за да уважим българите, които избраха Вас, но избраха и сегашния парламент. Края на мандата е 26 март, но също така разчитам, че трябва да уважим волята на всички, които не харесват сегашните управляващи в парламента, протестираха цяло лято и искаха максимално бързо това правителство да си отиде. Затова на 28 март, при стриктно спазване на всички здравни мерки, да бъдат проведени изборите“, посочи още Марешки.

По думите му най-демократичният начин за ограничаване на изборните манипулации е видеонаблюдение при отварянето на урните и броенето на бюлетините. Марешки определи като екзотични идеите за гласуване по пощата, защото от партията му не виждали разлика дали гражданите ще се редят пред пощенския клон, или изборната секция.

„Стремежът на тези консултации е да има доверие към всички мерки, които ще се предприемат. Вие, парламентарните партии, които ковете законите, очаквам да имате по-голяма отговорност, че вие гарантирането правата на гражданите и не стреляте напосоки“, отговори Румен Радев.

Държавният глава беше категоричен, че организираните от него консултации не са закъснели, а са закъснели парламентарно представените партии, защото досега е трябвало да се делегират по-рано права на Централната избирателна комисия.

Радев попита кога ще бъде готов договорът за машинното гласуване, кога ще има методика и ясен здравен протокол с всички възможни сценарии, според параметрите на здравната обстановка.

Марешки от своя страна попита защо президентът се е отметнал от датата на изборите, но Радев побърза да му репликира и го призова да прочете Конституцията и припомни,  че той все още не е издал указ за официалната дата.

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 62.5%
Да
2 гласували / 25%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 12.5%