СЗО: СТАДЕН ИМУНИТЕТ СРЕЩУ КОВИД-19 НЯМА ДА БЪДЕ ПОСТИГНАТ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА

Автор: 5 GmediA 08:43, 14 януари 2021
Източник: Дойче веле

Главният учен на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Суминанатхан  заяви, че стадният имунитет срещу коронавируса няма да бъде постигнат през 2021 г., въпреки нарастващата наличност на ваксини.

Смекчаващи фактори за стадния имунитет включват ограничен достъп до ваксини в развиващите се страни, скептицизъм относно ваксинацията и потенциал за вирусни мутации, според здравни експерти. 

Все по-голям брой страни по света - включително САЩ, Обединеното кралство, Сингапур и  Германия и други страни от ЕС - са в първите етапи на кампаниите за масово ваксиниране.

Стадният имунитет възниква, когато достатъчно хора от една популация имат имунитет срещу инфекция, така че да предотврати разпространението на болестта.

„Няма да постигнем никакви нива на популационен имунитет или стаден имунитет през 2021 г.“, каза Суминатан на брифинг, като същевременно подчерта, че мерки като физическо дистанциране, измиване на ръцете и носене на маски продължават да са необходими за ограничаване на разпространението на COVID-19 за цялата година.

Понастоящем страните прилагат ваксини, разработени от BioNTech-Pfizer, Оксфордския университет/AstraZeneca и Moderna.

Ученият от СЗО призова хората да бъдат „малко търпеливи“, казвайки, че пускането на ваксини „отнема време“, тъй като мащабът на производството на дози е в милиарди.

В Съединените щати, които понастоящем имат най-високите дневни случаи в света, служители заявиха в понеделник, че до момента са разпределени над 25,4 милиона дози ваксини, като са приложени близо 9 милиона дози. В Германия досега над 600 000 души са били ваксинирани срещу COVID-19, според института на Робърт Кох за обществено здраве.

Последни новини

Общо гласували: 211

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не
175 гласували / 82.94%
Не ме интересува
36 гласували / 17.06%
Да
0 гласували / 0%