МИНИСТЪР АНГЕЛОВ: ПОЛИТИЦИТЕ ДА СПРАТ ДА ЕКСПЛОАТИРАТ ТЕМАТА ЗА ИЗБОРИТЕ. АКО ЗАБРАВИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА, ЩЕ ИЗБИРАМЕ НОВ НАРОД

Автор: 5 GmediA 11:43, 14 януари 2021
Източник: БГНЕС

„Отчитаме изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки, което се отразява на заетостта на леглата, която намалява”. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ.

„За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023”, обясни министърът.

Все повече били и желаещите да се ваксинират медици.

„Някои се опитват да прокарат идеята, че не сме осигурили достатъчно ваксини за всички български граждани. Това не е вярно”, категоричен е здравният министър. „Приблизително половината от лекарите и сестрите, които работят в лечебните заведения, вече искат да се ваксинират. В началото тази цифра беше около 33%”, допълни проф. Ангелов. И отново каза, че целта е да се стигне до 70% ваксинирани български граждани.

Работи се и с „Информационно обслужване” по създаването на мобилен сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.

Областите, в които ще започне втората фаза на ваксинирането, ще бъдат онези, в които са задоволени нуждите на всички желаещи от първата фаза. „Мисля, че Бургас има готовност да започне ваксинацията на учители”, каза здравният министър.

„Искам да благодаря на всички български граждани, че достигнахме тези добри резултати. Сега ми се иска да ги запазим максимално дълго. Доживяхме времето, след като ноември оглавявахме класациите по заболеваемост, сега да сме на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. На 6-о място ме на Балканите за 14 дневен период, което е 154 души на 100 хиляди”, заяви доц.  Ангел Кунчев.

Смъртността е 13,7 на сто и страната ни заема 9-о място в ЕС.

Най-негативните тенденции се отчитали във Великобритания и Чехия. Това най-вероятно се дължи на т.нар. нов щам. В Нидерландия също се оформят няколко огнища, които се приписват на въпросния щам. „Не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да спазваме дистанция и дезинфекция и да избягваме масови събирания”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Следващата седмица, със заповед на здравния министър, ще бъде възстановено част от практическото обучение за ученици и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с министър Красимир Вълчев.

Възстановява се и плановият прием и операции, но при постъпване в болница, задължително условие ще е наличието на отрицателен PCR тест.

„Мисля, че политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите. Те ще дойдат, но ако продължим да мислим само за тях и забравим за здравето на хората, ще трябва направо да избираме нов народ”, коментира здравният министър.

Относно ваксинирането на общинари в Сандански, проф. Ангелов каза, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на ваксинационния план. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването няма право да извършва кадрови промени. „Ако зависеше от мен, още днес щях да съм освободил директора”, каза проф. Ангелов.

Източник: Нова телевизия

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%