ЛИДЕРИТЕ НА ЕС И ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ПОНЕ 10 ДЪРЖАВИ ПРИЗОВАХА РУСИЯ ДА ОСВОБОДИ АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

Автор: 5 GmediA 11:43, 18 януари 2021
Източник: Дойче веле

Правителствата на поне десет държави и лидери на Европейския съюз призоваха властите в Русия веднага да освободят Алексей Навални, който бе задържан в неделя на летище "Шереметиево" при завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне с бойно отровно вещество през август. Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обяви, че вече смята Навални за политически затворник, тъй като е преследван заради убежденията си.

Той бе арестуван в зоната още преди паспортния контрол, т.е. преди да е влязъл в Русия, по обвинение, че е нарушил правилата на условна присъда. Съдът трябва да реши дали тази присъда да премине в реално изтърпяване на наказанието и той да бъде вкаран в затвора. Навални би трябвало да бъде освободен утре вечер - 48 часа след задържането му, освен ако съдът не реши друго. По предварителна информация заседанието по повод присъдата му от 2014 г., за чиято неправомерност се произнесе и Европейският съд за правата на човека, е насрочено за 29 януари.

САЩ, Германия, Франция, Италия, Австрия, Чехия, Канада и трите балтийски републики реагираха в часовете след арестуването му в Москва. Литва Латвия и Естония излязоха почти веднага със съвместна осъдителна позиция и заявиха, че ще поискат ЕС да наложи нови санкции. Към тях тази сутрин се присъедини и Великобритания.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отвърна страните да уважават международното право и да не посягат на националното законодателство на суверенни държави.

Органите на реда са задържали поне 70 души в Москва и Санкт Петербург във връзка с опита им да посрещнат Навални при завръщането му в Русия. Повечето арести са на летище "Внуково", където трябваше да се приземи самолетът, идващ от Берлин. Той бе пренасочен към "Шереметиево" с объркани обяснения за причините за тази маневра, която, изглежда, е подготвена предварително - властите очакваха там Навални и с трик го отделиха от адвокатката му, която непрекъснато бе до него.

Източник: БГНЕС

Тагнато в: Алексей Навални

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 62.5%
Да
2 гласували / 25%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 12.5%