МИНИСТЪР АНГЕЛОВ: 45 ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРНИЯ ДЕН ЩЕ ПРЕДСТАВИМ МЕДИЦИНСКИЯ ПРОТОКОЛ

Автор: 5 GmediA 13:16, 18 януари 2021
Източник: БГНЕС

Предстои среща с образователния министър, със синдикатите и работодателските организации в сферата на просветата, на която ще обсъдим ваксинирането и процеса по ваксинирането на учителите. Втората тема е учебният процес след 4 февруари.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като се реимунизира с втората доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, предаде БГНЕС.

Различни са формите, които обсъждаме за връщане на учениците в клас. Най-оптимална е формулата за връщане на учениците от три класа от 5 до 12 клас. Три седмици ще бъдат в клас, три седмици – онлайн дистанционно, заяви Ангелов.

По-късно днес той ще бъде в Бургас, където с директорите на РЗИ от Бургас, Ямбол и Сливен също ще обсъждат процеса на ваксинация при учителите и в домовете за социални услуги.

Ангелов съобщи, че 45 дни преди изборния ден ще представим медицински протокол.

COVID-19 е онова, което ни позволи да си подредим нашите приоритети. Ресторантьорите и хотелиерите със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента. Нашите приоритети са здраве, образование и спорт. Никога не сме разделяли държавно от частно, каза още проф. Ангелов и подчерта, че неговата основна и първа задача е здравето на българските граждани.

Утре ще имаме среща и с икономическия министър, с министъра на труда и социалната политика Ще обсъдим всички възможни мерки след края на месец януари. Всичко, което преценим, че бихме могли да разхлабим, ще бъде разхлабено. Нека да не позволим на нетърпението да ни изиграе лоша шега. Постигнали сме добри резултати и е наш дълг да ги задържим, каза още Ангелов.

Той определи като категоричен неверен факт твърдението, че България не е поръчала достатъчно количество ваксини. В нито един момент българската държавата не е вземала политическо решение свързано с броя и доставката на ваксините, заяви проф. Костадин Ангелов.

Спекулациите с COVID-19 са свързани със здравето на всеки един български гражданин и това е опасно. Политиците не носят отговорност какво се случва с интереса на всеки отделен български гражданин и това, че те постоянно критикуват без да дават отговор на въпросите, е много лесно. Тези политически мераклии са социални лешояди, които ловуват на терена на войната, която водят всички български граждани с COVID-19. Това не може да бъде печелившо, заяви проф. Костадин Ангелов.

Ваксинирането е един дълъг маратон с много препятствия. Как се избяга първата отсечка от 100 метра няма никакво значение за крайния резултат. Крайният резултат ще бъде след време и аз съм сигурен в разума на българските граждани, че те ще разберат ползата от ваксините и че именно във ваксината е надеждата за победата в тази война, каза министърът.

Броят на ваксините се договаря от ЕК, не от българската държава. Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще бъдат достатъчни за ваксинирането на над 9 милиона граждани, включително Западни Балкани и Източно партньорство. Мисълта ни е насочена към всеки отделен гражданин, категоричен бе Ангелов.

МЗ не е дистрибутор на ваксини и не защитаваме търговски интерес, категоричен бе Ангелов.

Ние сме поръчали от всички видове ваксини, така че дозите, които са поръчани да стигнат за около 3 млн. български граждани на вид ваксина, без да се ръководим от фирма или от нечий интерес по начина, по който се тиражират тези неверни твърдения в публичното пространство, преследвайки единствено и само удовлетворяването на нечий политически амбици, на политически мераклии.

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%