ЗАМЕСТНИК-ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР ГЕОРГИЕВ: ОЧАКВАМЕ РАЗСЛЕДВАНЕ И НАКАЗАНИЯ В МАКЕДОНИЯ ЗА ИЗГОРЕНОТО БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ

Автор: 5 GmediA 18:59, 18 януари 2021
Източник: Външно министерство

Проблемът за изгореното българско знаме в РС Македония е в рецидива, това е втори път, в който наблюдаваме такъв вандалски акт. Първият път отново беше преди няколко месеца, когато отново българско знаме беше изгорено. Това заяви пред бТВ Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи.

„Погрешно е да се хвърля вина само срещу България. Ние сме демонстрирали своята воля и много ни се иска да го видим и от съседите си. Подобен знак би бил да се залови и накаже извършителят на тази варварска постъпка“, подчерта той.

България никога не е имала нищо против със самоопределението на която и да е страна на нейния народ. Ние обаче искаме историческите фактори да бъдат съблюдавани такива, каквито са. Историята е една, тя няма нюанси, не може да бъде интерпретирана и тълкувана, събитията са такива, каквито са се случили. Ако коментираме за присъединяването им към ЕС, ние искаме в преговорната рамка да залегнат условията, които сме поставили – клаузата за езика, отказа от национално малцинство. Македонският трябва да е в съответствие с конституционния за тази страна език. Знаете, че в България македонски език във формата като самостоятелен такъв съществува, има обструкция, тъй като това е форма на българския език. Науката е потвърдила това, категоричен е зам.-външният ни министър.

Второ, настояваме за отказ от национално малцинство в България. Това да регистрираш партия, на която основната й цел е да защитава македонско малцинство и неговите интереси в нашата страна е очевиден факт. Тази партия беше с отказана регистрация за България. Това е организация, която се опитва да прокарва интереси в разрез с нашите национални такива на наша територия, нещо, което за нас е неудовлетворително, добави още Георгиев.

За учебниците по история в Македония, Георгиев коментира, че това да слагаш и пришиваш всеки път към българи – татари, да ги наричаш фашисти, окупатори, терористи, това определено е нещо, което не съответства на нашата представа за начина, по който историческите факти трябва да бъдат интерпретирани, още повече, че е в пълен разрез с тях, подчерта Георгиев.

Тагнато в: Георг Георгиев

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 62.5%
Да
2 гласували / 25%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 12.5%