РИЧАРД АЛИБЕГОВ: МНОГО Е ВАЖНО ЗАВЕДЕНИЯТА ДА ОТВОРЯТ НА 1 ФЕВРУАРИ. НЯМА НАКЪДЕ ДА ОТСТЪПВАМЕ ПОВЕЧЕ

Автор: 5 GmediA 10:17, 20 януари 2021
Източник: БТА

Тежък сблъсък между собствениците на заведения и здравните власти беляза вчерашната дискусия МЗ. Браншът обяви, че е готов протестно да отвори още на 1 февруари.

МИНИСТЪР НИКОЛОВА: ОБСЪЖДА СЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ОТВАРЯНЕ НА ЗАВЕДЕНИЯТА ДВЕ СЕДМИЦИ СЛЕД 4 ФЕВРУАРИ

„Надяваме се, че на 1 февруари заведенията ще отворят. Вече е направена една стъпка с пускането на ресторантите в хотелите на 21 декември като тест“, припомни пред БНТ Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България. Месец по-късно резултатите са много добри - няма покачване на заразяемостта. Затова ресторантьорите са готови да преминат към работен режим.

"Сега ще направим следващата стъпка - да се пуснат ресторанти, кафета, сладкарници - при определени изисквания - 50% капацитет, отстояние от маси, всички с маски вътре, както беше и преди, с дезинфектанти, маски за персонала. И се надяваме на 1 март да могат да отворят и нашите колеги от нощните заведения, защото те са, може би, още по-пострадали от нас, тъй като те за 2020 г. са работили 4-5 месеца“, допълни Алибегов.

По думите му браншът търпи огромни загуби, при положение, че от общо 28000 заведения нарушения на противоепидемичните мерки са установени едва при 30-40. В същото време техните служители стоят вече три месеца без всякакви приходи. Помощите не са изплатени на всички, а през миналата година са натрупали много задължения.

"Много е важно за бизнеса да се отвори и повече да не се затваря", каза Алибегов и допълни: „Няма накъде да отстъпваме повече. Направихме всичко възможно - дезинфектанти, машини, пречистватели за въздух".

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 62.5%
Да
2 гласували / 25%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 12.5%