ДЖО БАЙДЪН ПОЛОЖИ КЛЕТВА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ: ТОВА Е ДЕНЯТ НА АМЕРИКА, ДЕНЯТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Автор: 5 GmediA 19:06, 20 януари 2021
Източник: Гардиън

Джо Байдън положи клетва като 46-ти президент на САЩ. “Заклевам се тържествено да спазвам Конституцията на САЩ. Нека Господ да ми е на помощ”, каза той, слагайки лявата си ръка на Библията, която държеше неговата съпруга Джил.

Клетвата му се администрира от съдията на Върховния съд Джон Робъртс.

Клетва положи и избраната за вицепрезидент Камала Харис.

"Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. Ден на история и надежда. Чрез тигел през вековете Америка е тествана непрекъснато, но винаги е успявала да се справи. Днес ние празнуваме триумф не на кандидат, а на кауза, кауза на демокрацията", казва Байдън в първата си реч като президент на САЩ.

„Хората и тяхната воля бяха чути. Ние се вслушахме. Отново повтаряме, че демокрацията е безценна. Тя е крехка и в този момент, приятели, демокрацията победи!”, допълни Байдън.

„На тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати основите на демокрацията, ние пак сме една неделима нация пред Бог. Ние предприехме един мирен преход на властта, както през последните векове, по нашия американски начин, по един смел, оптимистичен начин. Ние знаем каква нация можем да сме и ще бъдем”.

 Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%