ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ: "АНГЛИЙСКИЯТ ЩАМ" СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА МНОГО БЪРЗО. ТОЙ ВЕЧЕ Е В БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 10:37, 21 януари 2021
Източник: БНТ, Десислава Кулелиева

Продължава да се запазва тенденцията броят на излекуваните да е в пъти повече от новозаразените. Това съобщи в началото на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в страната здравният министър проф. Костадин Ангелов.

482 са новите случаи на заразени за последното денонощие при направени 8052 проби. Излекуваните са 4600, а битката с болестта са изгубили 37 души. В болница са 3220.

България е на 27-о място по заболеваемост и 6-о по смъртност в Европейския съюз. На първо място сме по смъртност на Балканите. Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас, Плевен, Перник. А най-ниска - в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

На фона на оптимистичния фон у нас, това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Експертите са много притеснени от случващото се в Европа. "Изключително притеснени са колегите от случващото се във Великобритания, а вече и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия", обясни той.

Разпространението на новия щам върви с различни темпове. "Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма", обясни доц. Кунчев и уточни: "В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас.

"От чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми", изтъкна главният здравен инспектор.

"Т.нар. английски щам вече е в България", заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. "Трябва да бъдем много по-осторожни и да се спазват всички мерки", апелира той.

 

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 62.5%
Да
2 гласували / 25%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 12.5%