ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ НЯМА ДА ЗАТВАРЯТ ГРАНИЦИТЕ НА ЕС, НО ПРЕПОРЪЧАХА ОГРАНИЧАВАНЕ НА НЕСЪЩЕСТВЕНИТЕ ПЪТУВАНИЯ

Автор: 5 GmediA 08:03, 22 януари 2021
Източник: Министерски съвет

Европейският съвет приключи снощи с  уклончиво съгласие, че на европейската карта трябва да се очертаят тъмночервени и зелени зони за пътуване в зависимост от интензивността на ковид-19 в различните държави. Но не бе постигнато съгласие за въвеждане на електронен сертификат за ваксинация.

"Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не за пътуване на този етап", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Гърция настояваше той да служи за отваряне на "зелена писта" за пътуващите, които на граничните пунктове да минават по-бързо за разлика от останалите граждани, от които ще се изисква тест и евентуално карантина. Много държави се противопоставиха, защото смятат, че това ще е форма на дискриминация в условията на недостигащи ваксини.

България е готова за дигитален паспорт и сертификат за ваксинация, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов: "Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение." 

Европейската комисия предложи въвеждането на "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на ковид-19 на картите за следене на заразата, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. "За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива.  От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка, всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите."

Българският премиер каза, че настоящият подход  за борба с ковид-19 у нас с мобилизация на обществото, спазване на  дистанция и взимане на мерки, е правилен и изтъкна, че в България мерките са изключително либерални на фона на останалите държави. Премиерът каза още, че ваксинационният план в страната се осъществява по най-разумния и балансиран начин, като се гарантира, че получилите първата доза от ваксината ще получат и втората такава.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС стигнаха до извода, че трябва да бъдат приложени ограничения за несъществените пътувания и те да бъдат крайно непрепоръчителни. Фон дер Лайен показа, че пътуванията през границите в ЕС, както и в европейските държави, трябва да бъдат само с основателна цел, особено за запазване на действието на единния пазар. В следващите дни ЕК ще предложи мерки за границите, така че да се избегне безцелното им затваряне, поясни тя.
Шарл Мишел отбеляза, че мерките трябва да бъдат гъвкави и когато се налага, да бъдат допълнително затягани. По неговите думи ЕС настоява сроковете за доставка на ваксините да се спазят и имунизацията да се ускори.
Фон дер Лайен и Мишел посочиха, че с решението на Съвета на ЕС от последните часове става възможно взаимното признаване на данните от антигенни тестове и по метода PCR. Те допълниха, че предстои да се уточни общ набор от данни, които да се съдържат в удостоверенията за поставена ваксина.

Източник: Сега.бг

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%