АНДРЕЙ КОВАЧЕВ: ЕК ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПИ УСИЛИЯТА НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ ЗА РАЗГРЪЩАНЕ НА ВАКСИНИРАНЕТО

Автор: 5 GmediA 10:32, 22 януари 2021
Източник: ГЕРБ

Инициираната от българския евродепутат д-р Андрей Ковачев Група за равноправен достъп до здравни грижи в Европейския парламент излезе с декларация относно европейския отговор на пандемията и достъпа до здравни грижи. В текста евродепутатите приветстват инициативата за използване на съвместен механизъм на ЕС за закупуването на ваксини като единственият начин да се гарантира, че европейските граждани имат справедлив, навременен и равен достъп, както и да се предотврати хаос, несигурност и изостряне на различията между държавите-членки.

Ковачев и неговите колеги призовават Европейската комисия да подкрепи държавите-членки при разгръщането на кампаниите за ваксинация и да настоява пред производителите за стриктно спазване на графиците за доставка.

„Европейската комисия също така трябва да представи механизъм за координация, за да гарантира, че всеки излишък на дози не се губи, а бързо се разпределя между нашите съседи и международни партньори“, продължава декларацията. Европейската комисия до момента е договорила общо 2.3 млрд. дози за 27-те държави-членки, което означава, че в случай на одобрение на всички ваксини в портфолиото от страна на Европейската агенция за лекарствата,  нуждите на населението на ЕС ще могат да бъдат покрити неколкократно.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%