БЕЗ МАСКИ, С МУЗИКА И ТАНЦИ: СОБСТВЕНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ НА РЕСТОРАНТИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ. ИСКАТ ДА ОТВОРЯТ НА 1 ФЕВРУАРИ, НО ЩЕ ИМАТ ЛИ КЛИЕНТИ?

Автор: 5 GmediA 15:07, 27 януари 2021
Източник: БНР, БГНЕС

В абсолютно нарушение на противоепидемичните мерки – масово без маски, без дистанция - собственици и персонал на ресторанти излязоха днес на протест пред Министерския съвет. Сред основните искания на ресторантьорите е да получат навреме помощите и компенсациите за това, че са затворени, предава БНТ.

Снимки: бТВ

„Искаме правилата да важат за всички и да работим. Защо всички други в държавата могат да работят, но не и ние?“, попитаха протестиращи.

Вчера представители на бранша се договориха със здравния министър Костадин Ангелов ресторантите да започнат работа на 1 март, а нощните заведения две седмици по-късно.

Част от браншовите организации, които отказаха да присъстват на срещата, заплашиха, че ще отворят протестно на 1 февруари.

Засега обаче ресторантьорите се отказват от това масово отваряне с мотивите, че ако след това се стигне до повишаване на заболеваемостта от коронавирус, те ще бъдат отговорни.

Междувременно в социалните мрежи се появяват все повече коментари срещу желанието на заведенията да отворят. Хората се страхуват да посещават ресторанти и кафенета на закрито и се питат: "Ще имат ли клиенти заведенията, ако отворят сега?

Адв. Стефка Атанасова: Току що минах покрай министерския съвет, музика свири, но протестиращи не видях. Замислих се, че ако имам рестораант няма да бързам да отворя, а ще настоявам за помощи и компенсации. Отварянето на ресторантите ще излезе по-скъпо на собствениците им, тъй като ще направят нови разходи, а клиенти няма да има. Хората са уплашени от информацията за вируса или лично те или техни близки са го преболедували, а освен това и следпразнично всеки си е свил разходите. Ходенето на ресторант и бар не е жизненонеобходимо.

Соня Колтуклиева: Собственици на ресторанти, заведения, барове, нощни клубове протестират насред София с настояването да заработят час по-скоро. Не могат да чакат до 1 март, видите ли!
А сигурни ли са, че ще имат клиенти?
Аз не бих влязла в заведение на открито, пред да съм имунизирана с двете дози, а на закрито - изобщо не възнамерявам през 2021 година.
Едно нещо стана ясно в тази мъчителна война с вируса - заразата се предава от човек на човек, най-вече в затворени помещения, а новият вид, открит в Обединеното кралство, се разпостранява със 70% по бързо от автентичния и води до по-висока смъртност, дори сред децата ( Да пази Господ!)
 
Стефка Атанасова - това ме кара да си задавам въпроси и защо, аджеба, им е по - изгодно да стоят отворени и празни, както и повечето скъпи магазини в моловете.... 😉
 
Таня Петрова: И аз това се питам непрекъснато! Вярно, има един процент идиоти, на които не им дреме, но те едва ли ще са достатъчни за сравнително приемлив темп на работа. Ще им спрат помощите, които все пак ще си получат за трите месеца и после ще ревнат, че оборота им нисък, че не могат да плащат заплати и т.н. ще искат не само намаляване, но и освобождаване от данъци, такси, лицензи. И, както знаем, Бойко ще отстъпи и пак ще е тяхната 😠
 
Румяна Иванова: Няма да и имат. Преди пандемията нямаха, че са ми и поставяли условие да правя резервация три седмици предварително!!! По-нагла гилдия не съм виждала. Няма да коментирам оборотите и данъците, които плащат.
А на шефа им ще взема да му платя фризьора, че се отвращавам като го видя, камо ли да му посетя ресторанта.
 

 

Последни новини

Общо гласували: 10

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
7 гласували / 70%
Да
2 гласували / 20%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 10%