ЛЮБА КУЛЕЗИЧ: ВЪПРОСЪТ ВЕЧЕ НЕ Е ЗАЩО, НЕ ДАЛИ, А КОГА?

Автор: 5 GmediA 14:19, 5 април 2019

За "обратното броене" на модела "Борисов" и достигането до етапа "не защо, не дали, а кога?" и за отговорите, които "цялата политическа каста пише в момента с разпасването в пленената ни държава" - журналистката Люба Кулезич в традиционната си поредица  "Малките проповеди" на 03.04.2019

Здравейте! Това е „Честно казано“ по телевизия Евроком. Аз съм Люба Кулезич.

„Пристигнахме късно вечерта в Тутракан. Паркът беше хем тъмен, хем пълен с народ. Хората тичат, пипнат ме, бегат и се радват и викат – пипнах го!“, разказа Борисов. На връщане в колата той казал на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов: „Цецо, на другите им се размина, но ако ние излъжем тези хора, нас ще ни бият с камъни!“ Този трогателен етюд се мотае из интернет от бая време. Бил е отпечатан във вестник „Труд“ преди десет години. Тогава Борисов е още кмет на София и е неформален лидер на току що основаната си партя ГЕРБ. А Цецо е официалният председател. Двамата обикалят страната, за да ги опипа народът едно хубаво. И да му стане мило на народа, че се е докоснал до своите спасители от корупцията, от синьо-червената мъгла и от нейните ненаситни партийни мекерета.

Тези дни сценката от Тутракан с десетгодишна давност пак стана актуална. Този път на фона на най-парвенюшкия скандал в  демократичната, додемократичната и квазидемократичната история на България. Крак повлече въпросният Цецо, явно забравил предупреждението, че ще го млатят с камъни, ако се ояде като „предишните“.  Резултатите от късата памет на Цецо и приятели станаха видими и яко се избъзикаха с любимото изборджийско мото на ГЕРБ „Видими резултати“. Мераците на същия Цецо да заживее най-сетне и той като олигарх сложиха началото на „Апартаментгейт“. 

Железобетонната излагация с евтините имоти на тузарите от върхушката се превърна в истински небостъргач на самозабравянето във властта и осребряването й. На покрива на тази безумна конструкция се оказа инсталиран – в прекия смисъл на думата - баш борцът с корупцията и незаконното забогатяване – председателят на страховития орган КОМПИ, самият Пламен Георгиев. За броени дни препоръчаният от Цецо антикорупционен шеф се обзаведе с прякора Пацо Терасата. Тя пък се оказа обзаведена с барбекю, сауна, душ и каручка за патриотчен релакс, както и с нотариален акт. Но председателят отказа да я признае за своя, макар да си я ползва само за себе си без пари, както сам твърди.

За капак не само покрай личния асансьор на поръчителя, но и покрай личната тераса на препоръчания лъсна цялата трагикомедия, в която се изродиха управлението и обкръжението на Борисов след някогашната умилителна Тутраканска идилия. Тогава той се опасяваше, че ще го замерят с камъни, ако хората се почувстват излъгани.

Днес лъжата е онагледена по най-просташкия начин. Не с откраднати милиарди, а с имотен кич, наврян в лицето на публиката без капка свян.

Но страхът, че народът най-сетне ще се озлоби, изигран на терена на собствените си битови щения, ударно се опакова в безочие, в цинизъм, в замитане на следи, в паническо горене на бушони. Хвърчат безполезни оставки. Тръгва си Цецка вместо Цецо. Той пък хем напуска парламента, хем си запазва поста в партията.

По този повод авторитетен германски вестник яко се изхилва на драматизацията и ражда термина ЦВЕКЗИТ по калъпа на БРЕКЗИТ: уж напуска, пък остава. Същият вестник продължава с майтапа: властимащите в България пазарували апартаменти на цените на супермаркет, но никой не показвал признаци на разкаяние или чувство на вина. Вече можем да допълним картинката. Пламен Георгиев, наречен Пацо Терасата даде началото на контраатака, накара се на журналистите, озъби се на публиката, накара банката, която му дала ипотеката, да се забърка в документна измама.

А както се знае, нападението е най-добрата защита. Разбира се, такова нахалство само добавя нови камъни за мятане, макар за сега въображаеми.

Въпросът обаче вече е не защо, не дали, а кога?

Цялата политическа каста пише отговора в момента с разпасването си в пленената ни държава. Дано поне малко да го осъзнава.

Предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ от 03.04.2019 може да гледате тук:https://eurocom.bg/shows/video/chestno-kazano/9935

 

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 66.67%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
2 гласували / 33.33%
Не, може да се заразя
0 гласували / 0%