УЧЕНИ: ТВЪРДЕНИЯТА, ЧЕ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС УВРЕЖДАТ ПЛОДОВИТОСТТА, СА НЕВЕРНИ

Автор: 5 GmediA 09:23, 18 февруари 2021
Източник: GETTY IMAGES, Би Би Си

Твърденията в социалните мрежи, че ваксината срещу Covid може да повлияе на плодовитостта на жените, са неоснователни, твърдят експерти.

Постовете неправилно предполагат, че ваксината на Pfizer може да причини безплодие при жените или да накара телата им да атакуват плацентата.

Но няма "правдоподобен биологичен механизъм", чрез който ваксината да повлияе на плодовитостта ви, казва проф. Люси Чапел, професор по акушерство в „Кингс Колидж“ в Лондон и говорител на Кралския колеж по акушерство и гинекология.

Ваксината действа, като изпраща съобщение до тялото с план, което му позволява да произведе малък, безвреден фрагмент от коронавируса.

Това подтиква имунната ви система да се задейства, произвеждайки антитела и бели кръвни клетки, за да се пребори с вируса - и да го разпознае, ако го срещнете отново.

Ваксината не може да ви даде самия вирус и няма начин да повлияе на собствената ви генетична информация.

Проф. Никола Стоунхаус, вирусолог от Университета в Лийдс, заяви, че не се сеща за начин, по който препаратът да може да окаже влияние върху репродуктивното здраве.

Всъщност, изтъкна проф. Чапел, има много доказателства от други неживи вирусни ваксини, включително противогрипна ваксина, че те не оказват влияние върху плодовитостта и са напълно безопасни и препоръчани за употреба по време на бременност.

А получаването на самия вирус Covid - срещу който ваксината предпазва - има потенциал да повлияе на плодовитостта, така че "много по-вероятно е да имате проблеми с плодовитостта след Covid, отколкото след ваксината", каза проф. Стоунхаус.

Някои от слуховете предполагат, че ваксината може да застраши плодовитостта, тъй като съдържа протеини, използвани също за направата на плацентата. Постове в социалните медии твърдят, че това може да накара тялото да атакува плацентата.

Това не е вярно - ваксината наистина съдържа протеин, който малко наподобява този, използван при развитието на плацентата, но не е достатъчно подобен, за да обърка организма.

Заместник-главният медицински директор на Англия Джонатан Ван-Там, когато отговаряше на въпроси на зрителите на Би Би Си, каза: „Никога не съм чувал за ваксина, която влияе на плодовитостта“.

Той описа предположението като "гадна, пагубна история за плашене, но това е всичко".

Ваксини за бременните жени?

Правителството на Обединеното кралство казва: "Ваксините все още не са тествани по време на бременност, така че докато не се получи повече информация, бременните не трябва рутинно да имат тази ваксина."

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%