ПРОУЧВАНЕ: ВИСОКИТЕ ДОЗИ ЦИНК И ВИТАМИН С НЕ ДАВАТ „ЗНАЧИТЕЛНИ“ РЕЗУЛТАТИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА КОВИД

Автор: 5 GmediA 13:38, 22 февруари 2021

Пациентите с коронавирус, които са били лекувани с високи дози цинк и витамин С, не са показали "значително" подобрение в сравнение с традиционните лечения, според скорошно клинично проучване в САЩ. 

Въпреки че медицинските експерти съветват увеличаване на консумацията на витамин С и цинк в борбата с вируса, проучването показва обратното при пациенти, които вече са се заразили с COVID-19.

„В това рандомизирано клинично проучване на 214 амбулаторни пациенти с диагноза SARS-CoV-2 инфекция, лечението с високи дози цинков глюконат, аскорбинова киселина или комбинация от двете добавки не намалява значително продължителността на симптомите в сравнение със стандартното лечение", казва съавтор на клиничното изпитване д-р Милинд Десай, цитиран от Anadolu Agency. 

Първоначално проучването се стреми да покаже дали високите дози цинк или високите дози витамин С, известни също като аскорбинова киселина, намаляват тежестта или продължителността на симптомите в сравнение с обичайните грижи при пациенти, заразени с COVID-19.

Пациентите, които са получили обичайни грижи без добавки, са постигнали 50% намаляване на симптомите средно от 6,7 дни в сравнение с 5,5 дни за групата на витамин С, 5,9 дни за групата с цинков глюконат и 5,5 дни за групата, получавала и двете, разкрива проучването .

Запитан дали резултатите от рандомизираното проучване с 214 участници ще бъдат приложими в световен мащаб, Десай отговори: "Дали това ще бъде приложимо за глобалната популация не е тествано."

"Най-добрият съвет е социалното дистанциране, измиването на ръцете и носенето на маски, както се препоръчва от обществените здравни организации и СЗО," каза той.

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%