ПРОФ. АРГИРОВА: ЕДИНСТВЕНО ЗА ВАКСИНАТА НА „ПФАЙЗЕР“ Е ДОКАЗАНО, ЧЕ СЛЕД НЕЯ НЕ ПРЕДАВАМЕ ЗАРАЗАТА

Автор: 5 GmediA 09:25, 23 февруари 2021
Източник: Труд

Призовавам ваксинацията действително да придобие масов характер и ще има резултат от това.  При добро глобално покритие с ваксини до 1-2 години най-вероятно коронавирусът ще стане ендемичен, т.е. разпространението му ще се ограничи само на отделни места, където покритието с ваксини не е достатъчно. Това каза пред бТВ вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, цитирайки ново проучване на списание „Nature”.

Тя посочи, че за ваксината на „Пфайзер“ е установено, че след това не предаваме заразата и допълни, че всички ваксини, с които България разполага в момента, са много добри.

Според нея обаче като цяло не се вярва на ваксините у нас. Проблемът го има и в малките населени места, като причините за това са редица, но основно е защото там има по-малко разпространение и по-малко болни, а някъде даже съвсем няма, допълни тя.

По думите ѝ е много важна и ролята на лекарите по места, които трябва да обясняват на хората ползите от имунизацията.

Проф. Аргирова вече е напълно ваксинирана и с двете дози. Преди това не се е срещала с вируса, а сега титърът на антителата ѝ е висок.

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%