ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА ДНЕС В СОФИЯ Е 10 ПЪТИ НАД НОРМАТА

Автор: 5 GmediA 10:30, 23 февруари 2021
Източник: Снимка Ясен Джабиров, Клуб Z

10 пъти над нормата замърсяване с фини прахови частици отчетоха гражданските станции на платформата AirBg през нощта и рано тази сутрин, предаде БГНЕС.

Предварителните данни, които получава Столична община също показват завишено ниво на фини прахови частици, предимно в кварталите „Надежда” и „Хиподрума”.

От общината за днес са обявили, че ще извършват извънредни проверки на строителни обекти, генериращи емисии. Ще има извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици и при необходимост привлича за проверките представители и на други институции и ведомства.

Призивът към гражданите е по възможност да ограничат използването на лични автомобили, особено в централната градска част, а вместо това хората да използват градския транспорт. Местната власт апелира онези, които се отопляват на твърдо гориво, да преминат към алтернативни източничници. 

Продължава и миенето на столични улици и булеварди. Над 15 екипа на почистващите фирми ще работят на територията на различни райони и днес. Поетапно със затопляне на времето започна миене с автоцистерна в маркуч и дейностите продължават.

Във вторник ще се мият основни улици в районите „Възраждане“, „Красно село“, „Сердика“, „Искър“, „Кремиковци“, „Люлин“, „Овча купел“.

Днес екипите работиха на бул. “Патриарх Евтимий“, „бул. “Президент Линкълн“, ул. “Каменоделска“, ул. “Скопие“ и др.

Дейностите се контролират от Столичен инспекторат и се извършват, след като е направено почистване на пътните регули и проверка на дъждоприемните шахти.

Предстои да се мият бул. „Христо Ботев“, ул. „Княгиня Климентина“, ул. „Дебър“, бул. “Проф. Цветан Лазаров“, бул. „Ботевградско шосе“.

Дейностите ще продължат през цялата седмица поради положителните температури.

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%