С 500 ЗАПАЛЕНИ СВЕЩИ ПРЕЗИДЕНТЪТ БАЙДЪН ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА КОВИД В САЩ - НАД 500 000 ЗАГУБЕНИ ЖИВОТА

Автор: 5 GmediA 11:43, 23 февруари 2021
Източник: Ню Йорк таймс

Броят на смъртните случаи в САЩ на хора с КОВИД-19 надхвърли вчера половин милион. Той е почти равен на броя на американците, загинали през Втората световна война, Корейската война и Виетнамската война, взети заедно, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.
САЩ дават 405 000 жертви през Втората световна война, 58 000 във Виетнам и 36 000 в Корея.

"Трябва да устоим на изкушението да гледаме на всеки живот като на статистика. . . Трябва да го направим, за да почетем мъртвите", каза в телевизионно обръщение президентът Джо Байдън.
"Искам да бъдем дейни, да бъдем бдителни, да спазваме дистанция, да носим маски, да се ваксинираме", добави той. След речта Байдън излезе със съпругата си Джил, с вицепрезидентката Камала Харис и с нейния съпруг Дъг Емхоф пред Белия дом, съобщи Франс прес. Четиримата сведоха глави за момент, след което военен оркестър изсвири "О, чудна благодат". Те бяха заобиколени от 500 запалени свещи, разположени по балкона и водещото към него стълбище, символизиращи 500-те хиляди загубени живота. В края на възпоменателната церемония Байдън се прекръсти и четиримата влязоха обратно в Белия дом.

Правителството на Байдън опитва да ускори имунизацията срещу смъртоносния вирус. Досега са инжектирани общо 64,2 милиона дози от използваните в САЩ ваксини по данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Президентът си постави за цел да бъдат ваксинирани най-малко 100 милиона души през първите му 100 дни на власт.

Фармацевтичната компания "Пфайзер" заяви вчера, че очаква да доставя по над 13 милиона дози на седмица от ваксината си срещу КОВИД-19 към средата на март, предаде Ройтерс. Това означава два пъти повече в сравнение с доставките от началото на февруари. Досега "Пфайзер" е доставила в САЩ около 40 милиона дози.

Компанията "Модерна" съобщи, че планира да достави 100 милиона дози до края на март и 300 милиона до края на юли.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%