АМЕРИКАНСКИ СЕНАТОРИ: САЩ ТРЯБВА ДА ПОМОГНАТ НА БЪЛГАРИЯ В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМИТЕ МЕДИИ

Автор: 5 GmediA 15:42, 5 март 2021

Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес (DN.J.)  и старши представителят на Републиканската партия Джим Риш (R-Айдахо)  излязоха с изявление относно отношенията между САЩ и България, в началото на предизборната кампания за парламентарни избори у нас:

„Съединените щати и България имат стабилни и нарастващи отношения, които, подобно на алианса на НАТО като цяло, са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, намаляващата свобода на медиите, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България.

„България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на„ Репортери без граници“. Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна власт трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да бъдат изправени пред тормоз, насилие или наказание.  

„В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защитава тези ценности. И в духа на нашите дългогодишни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимостта на медииите и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения".

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%