ГЕРБ ЗА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА СЕНАТОРИТЕ ОТ САЩ: ПОЗИЦИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА Е ПЛОД НА ЛОБИЗЪМ И СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЗА ДА ПЕТНИ ИМИДЖА НА БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 16:45, 5 март 2021
Източник: бТВ

Лична позиция на американски сенатори, която може да е плод на лобизъм и която се използва от президента Румен Радев, за да петни имиджа на България в световен план – по този начин ГЕРБ реагира на критиките на председателя на Комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Менендес, който в съвместен текст с републиканеца Джеймс Риш предупреди, че корупцията, политизираната съдебна система и несвободните медии застрашават отношенията между Вашингтон и София.

Темата влезе в дневния ред, след като президентът Румен Радев коментира позицията пред журналисти по-рано днес.

„Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България („Републиканци за България“ е партията на бившия Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов – б.р.), хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие (Цветанов отговаря и на този критерий – б.р.). Стратегическият диалог, основните приоритети, к поставихме в нашите отношения – енергетика, икономика, върховенство на правото, отбрана: това е същността, ценностната диалогичност, която съществува между България и САЩ. Тя се скрепи от неколкократните посещения на премиера Борисов във Вашингтон, неговото присъствие в кабинетите на 2 американски президенти, от неговите срещи с държавния секретар Помпео, държавния секретар Кели, с посещенията на официална американска администрация в София“, категоричен беше зам.-министърът на външните работи, който е и лидер на младежката структура на ГЕРБ.

Митов добави: „Аз смея да твърдя, че човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ, който не познава институционалните отношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментари“.

Според Георгиев президентът „лъже изключително нагло и безцеремонно“, като определя личната позиция на сенаторите като позиция на институцията. Той запита на чия страна в предизборната кампания се е включил държавният глава, като спомена и „хора, които са зад граница в топлите страни“.

Даниел Митов коментира, че отдавна не е имало посещение на американски конгресмени и сенатори у нас, а е важно да има такива, за да могат задокеанските политици да се запознаят с постиженията на нашата страна.

Източник: бТВ

Тагнато в: сенатори САЩ

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%