ФОНДЪТ НА ББР ИНВЕСТИРА 6,5 МИЛИОНА ЛЕВА В БЪЛГАРСКА ТЕХНОЛОГИЧНА КОМПАНИЯ

Автор: 5 GmediA 11:51, 9 март 2021
Източник: IPS

Фондът за капиталови инвестиции към Българската банка за развитие (ББР) инвестира 6.5 млн. лв. в българската технологична компания "Интернешънъл пауър съплай" (IPS). Финансирането е под формата на увеличение на капитала, като фондът ще придобие 3% от акциите, което оценява дружеството на 216.7 млн. лв. Средствата ще се използват за научно-развойна дейност и за разширяване на бизнеса в Саудитска Арабия и САЩ. Това съобщиха от глобалната предприемаческа мрежа Endeavour, чийто член е изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов.

Компанията разработва решения за автономно електрозахранване на отдалечени обекти, които са базирани на технологията й Exeron. Новият фокус в развойната дейност сега са умните мрежи, които са предназначени за региони с развита инфраструктура и на практика осигуряват децентрализирано електрифициране. Компанията вече има патент в САЩ за цялата архитектура на такава умна мрежа, която съчетава възобновяеми източници, Exeron и батерии. "По този начин може да се интегрират електромобилите и новите източници на възобновяема енергия в съществуващи мрежи и да се разпределя енергията към различен тип консуматори по интелигентен начин", обясни Рангелов за "Капитал".

Основната част от средствата от фонда е предназначена за развитие на структури в Саудитска Арабия и САЩ, където компанията вече работи. "За да разширим обхвата на бизнеса там трябва да имаме местни структури - хора, офиси, след продажбена поддръжка", уточни Рангелов. По думите му участието на държавен фонд във фирмата е много важно, тъй като се възприема като гаранция и създава доверие в чуждите клиенти и партньори.

В САЩ компанията вече изпълнява трети договор в щата Хавай, където работи с местен дистрибутор и където по думите на Рангелов е много подходящо място за технологията на IPS заради скъпото електричество и честите спирания на тока. Компанията сега планира разширение към Калифорния и близките щати, където ще създаде екипи.

Благодарение на експанзията си навън IPS расте бурно през последните години. През 2020 г. оборотът на компанията нараства с около две трети и достига 16.5 млн. лв., а очакванията й са тази година да излезе на печалба.

Източник: Капитал

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%