КАЛИНА АНДРОЛОВА: ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ Е НЕСПОСОБЕН ДА ПРОИЗВЕДЕ НИЩО ИЗВЪН ОТРИЦАНИЕТО. МАЯ И СЛАВИ СА НАДЦЕНЕНИ. СИТУАЦИЯТА Е - ГЕРБ И БАРБАРОНИТЕ

Автор: 5 GmediA 08:41, 20 март 2021
Източник: Личен архив

Соня Колтуклиева: Калина, в един твой коментар казваш: „Лицата, които БСП вади в предизборните дебати, показват тежкия дефицит на експертиза в тази партия. Корнелия превърна БСП в комична партия, която девалвира с ужасяваща скорост. Такова дъно никога не е било. ГЕРБ ще ги намачка на изборите като пюре от картофи, поне с 10% разлика.” Вината за тази драма само на Корнелия Нинова ли е? Изобщо, опозиция ли е БСП или е подлайващ пудел, който се взима за доберман?

Калина Андролова: Не, БСП не е силна опозиция, която е алтернатива на ГЕРБ. БСП не може да спечели изборите. И вината основно е на Корнелия Нинова, защото, когато тя пое ръководството на партията, имаше огромни очаквания към нея и тя можеше да предизвика вътрешен подем. Вместо да оздрави структурите, да селектира умни хора, да изгради стратегия, да изясни идейния профил на БСП на фона на новите реалности, Корнелия докара партията до палиативни грижи.

Но в политиката, както и в природата няма празно, затова дефицитите на Корнелия отвориха пространство за други политически форми, някои от които комични формули, други откровен шоубизнес, трети - финансова схема.

Много избиратели на ГЕРБ приветстват Корнелия, че проваля БСП.

Но безсилието на БСП не е полезно и за ГЕРБ. Първо, едно девалвирано БСП не може да бъде договороспособен партньор или интелигентна алтернатива, което би дало сигурност и предсказуемост на политическата среда. Второ, не е добре ситуацията да е ГЕРБ и барбароните. Защото барбароните са много малки, много подвижни, много безотговорни, много изменчиви. Това е уморително и за ГЕРБ. Ако ГЕРБ решат да излязат във ваканция, кой си представяте да управлява? Корнелия – любителката на партийни чистки ли?!

Вижте водачите на листи на БСП и си представете едно правителство на Корнелия Нинова! Сърцераздирателно безлюдно, нали?!

Соня Колтуклиева: Как мислиш, кои партии в тази предизборна кампания са подценени и кои са надценени в социологическите проучвания и очакванията на публиката?

Калина Андролова: Мая Манолова и Слави Трифонов не съществуват в провинцията. Партията не се състои само от популярност на лидера на телевизионния екран. Силна партия без структури по места не може да има.

Местната власт представлява мрежи от контактности и взаимодействия, които дават енергия на партийните ядра на терен. Кои са партийните ядра на Мая и Слави? Няма такива. Помним как царя дойде отникъде и взе властта. Но такава голяма вълна само царя можеше тогава да направи предвид историческата харизма. Всички други, считащи себе си за влиятелни, трябва да работят здраво на терен. Без работа на място може да се мине 4%-та бариера, но не може да се управлява държавата.

Така че тектонични трусове от Мая и Слави не очаквам. Считам, че Слави е надценен и че на изборите ще има озадачаване. Слави е бизнесмен, има телевизия да издържа. Отдалеч всичко изглежда като друго, но отблизо е едно и също.

Соня Колтуклиева: Президентът Радев явява ли се скрит играч в кампанията и с кой номер бюлетина се заиграва, според теб?

Калина Андролова: Радев се явява скрит играч. Дори по заглавието „Изправи се! Мутри вън“ може да се разбере зад коя партия стои Радев емоционално и интелектуално. Само че Радев вече 4 години и половина демонстрира, че не може да излъчи друго от себе си, освен да казва „не“.

Той е неспособен да произвежда нищо извън отрицанието. Този човек функционира само през критиката, а това не е достатъчно, за да си лидер. Критиката е помощен ресурс, който трябва да потвърди и експресира силата на съзидателния политически ум. Ако няма такъв, критиката заема екстремна обемна позиция. А радикализмът на глупостта в политиката постепенно се самоотстранява.

Политиката в самата същност на демокрацията е да умееш да правиш тактически съюзи. Диктаторите не правят съюзи. Не познавам нито един човек от нито една партия, който да не мисли за Радев като за абсурден „политик“. Но познавам хора, които го ползват за различни свои политически цели, създавайки му впечатление, че има решаващ смисъл.

Както казваше Олдъс Хъксли, за кучето си всеки от нас е Наполеон, ето защо хората толкова много обичат кучетата си. Всеки в политиката има своите почитатели, но ако самовлюбеността те контролира и замъглява разума ти, много бързо загубваш значение. Защото „значението“ е най-ефимерно, то трябва да се отглежда грижливо всеки ден.

Със самоцелна агресия не се съгражда, предимно се разгражда. 

Соня Колтуклиева: Предполагам, че като сериозен политически анализатор, в момента повече те занимава въпросът кои партии ще формират правителството и кои формации ще му осигурят парламентарна подкрепа? Какви са предположенията ти като анализатор? Какви са желанията ти като гражданин?

Калина Андролова: Единственото възможно устойчиво правителство може да бъде център-дясно, тоест ГЕРБ–Демократична България–ВМРО плюс негласната, а защо не и ясната подкрепа на ДПС. Такова правителство ще бъде допуснато и от водещите външни фактори, които винаги се интересуват какво се случва у нас.

Светът е толкова свързан, че конструкции, които са неудобни за решаващия глобален фактор, бързо се разпадат. Съмненията ми относно подобно политическо развитие идват основно от Демократична България, чиито лидери в момента са прекалено категорични, че няма да се коалират с ГЕРБ. Но може би при определени условия биха го направили. Иначе ще трябва да излязат пак на паветата и да правим нови избори, резултатът от които ще бъде пак същият. А те дълго бяха пред вратата на властта.

Такава коалиция би била надежда за смелите, а отказът - оправдание за страхливците. Ако реалността им изглежда дефектна, то нека поемат отговорността да я поправят отвътре. Да не забравяме, че ЕНП също има вертикално влияние и предпочита да не губи власт в националните рамки на държавите.

Соня Колтуклиева: Очакваш ли след изборите да има протести, като онези през лятото и есента на 2020 година? Аз очаквам коалицията около Мая Манолова и Николай Хаджигенов плюс „Възраждане” и АБВ отново да огласят площадите, ако не успеят да се доберат до парламента.

Калина Андролова: Без „ДА България“ протестите ще бъдат маргинални.

Мисля, че коалицията „Демократична България“ ще промени подхода си към ГЕРБ, защото е по-състоятелно да променяш нещо, отколкото да не правиш нищо или да разгъваш палатки. Говори се, че още отсега се подготвят протести, но те биха дали лош тренд на политиката, кръгово движение без изход.

Сигурно е, че Румен Радев ще обясни на нацията, че изборите са фалшифицирани и затова формацията на Мая Манолова няма солидно парламентарно мнозинство. Радев постигна това, че всеки некадърен политически субект може да претендира, че иначе е величествен и мощен, но точно сега е прецакан от ГЕРБ. Монообщуването на Радев в публичното пространство нанесе невероятни щети на общото политическо знание. Хората бяха взривени от популизъм в истински отровна форма.

Само че управлението на една държава не става чрез елементарно недоволство, вербализирано през телевизора, което Радев може да си позволи от мързеливата си президентска позиция.

Управлението е сложен процес, в който участват много хора. Колкото до политическите партии, изброени във въпроса, не може да удряш силно по масата, ако си в ролята на ястие или подправка.

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%