МИНИСТЪР БАНОВ: ЗАТВАРЯНЕ ЗА 10 ДНИ НЕ Е СТРАШНО, ДАНО НЕ СА ПОВЕЧЕ

Автор: 5 GmediA 13:04, 21 март 2021
Източник: пресцентър МС

10 дни затваряне не са страшни, дано не са повече. Това заяви пред Нова тв министърът на културата Боил Банов. Той подчерта, че заплатите в театрите, оперите, филхармониите, са осигурени.

"В свободния сектор имаме много краткосрочни и дългосрочни програми, имаме механизми. Десетте дни няма да съсипят системата", заяви министър Банов.

По думите му сред артистите също има болни и много спектакли са паднали последните дни. Отпаднала е идеята да се правят PCR-тестове на входовете на театрите, тъй като щяло да донесе затруднения.

Той обясни и за парите, които ще се отпуснат на музикалните творци на свободна практика. За целта правителството отдели 4,2 милиона лева. "Мярката вече действа през фонд "Култура". Има ясни критерии – последните 2 години да са плащани данъци, свързани с тази дейност, автобиография, която да показва, че устойчиво работят в системата, както и че не са на трудов договор", обясни Банов.

Поп, рок, джаз - това са секторите с най-големи затруднения, а класиците, фолклора там огромната част от хората са подсигурени, обясни министърът.

Банов коментира и думите на Ибряма, че класиците не попадат в помощта, като добави, че хора, които са свирили в Норвегия, няма да могат да влязат в програмата. "Той не може и да се класира Ибряма, защото има таван за над 50 000 лв. годишно. Но ще направим всичко възможно за всички да се класират за помощ от държавата, както и за рок, поп и джаз", обясни Банов.

Тагнато в: Боил Банов

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%