ТРЪМП ЗАПЛАШИ С ТЪРГОВСКА ВОЙНА ЕВРОПА - В ЗАЩИТА НА "БОИНГ" СРЕЩУ СЪПЕРНИКА "ЕЪРБЪС"

Автор: 5 GmediA 18:24, 9 април 2019

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп публикува поредното си Туитър послание, в което заяви, че ще наложи мита върху множество европейски стоки и продукти в размер до 11,2 млрд. долара.

Като причина за митническите контрамерки американският президент посочва следното: "Световната търговска организация констатира, че субсидиите на Европейския съюз за "Еърбъс" са се отразили неблагоприятно на Съединените щати, които сега ще въведат митнически тарифи за продукти от ЕС на стойност от 11 млрд. долара! Европейският съюз се възползва от търговията си със САЩ от много години. Скоро това ще спре!"

Според списък, публикуван преди ден от европейския офис на търговския представител на САЩ, стоките, които биха били обмитени допълнително са: няколко вида въздухоплавателни средства, произвеждани във Франция, Германия, Испания или Великобритания; различни храни, включително вина и традиционни сирена, дрехи, спално бельо и голям брой други продукти, произведени в отделни държави-членки на ЕС.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер светкавично коментира плановете на Вашингтон с предупреждението: „САЩ и ЕС „не могат да допуснат” нов конфликт заради европейския самолетен производител „Еърбъс“.

„Еърбъс“ от своя страна заяви, че последният доклад на Световната търговска организация (СТО) ще позволи на Европа да обмисли „още по-големи контрамерки”.

Спорът на Вашингтон с Брюксел за субсидиите на „Еърбъс“, дългогодишен съперник на американския конкурент „Боинг“, датира от 2004 г., когато САЩ за първи път се обърнаха към СТО, припомнят европейски медии.

По-късно през 2011 г. СТО заяви, че „Еърбъс“ е получил 18 млрд. долара субсидии от ЕС между 1968 г. и 2006 г.

САЩ твърдят, че субсидиите от ЕС са причинили спад в продажбите на „Боинг“ и са довели до загуба на пазарен дял в страните по света.

Брюксел, от своя страна, обвини САЩ в предоставянето на нелоялна подкрепа на „Боинг“, като твърди, че Вашингтон е предоставил на „Боинг“ субсидии от над 5 милиарда долара между 1989 и 2006 година.

Заканата на Тръмп идва в критичен за Боинг момент – две самолетни катастрофи на модела 737 MAX, с десетки жертви.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%