ПРЕМЕСТИХМЕ ЧАСОВНИКА С ЧАС НАПРЕД, ДО КОГА ЩЕ СМЕНЯМЕ ВРЕМЕТО?

Автор: 5 GmediA 09:26, 28 март 2021
Източник: БГНЕС архив

Тази нощ в 3 часа преместихме стрелките с час напред. Изчезналият час цели да имаме повече светли работни часове, за да се пести енергия. Анализите обаче показаха, че всъщност икономическия ефект е много по-малък от вредните ефекти от стреса, които причинява промяната на дневния ритъм.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи, тъй като държавите-членки още не са решили кое часово време да изберат – зимното или лятното.

До сега правителствата на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено – зимното или лятното. И няма никакви изгледи за скорошно решение.

Ако занапред се въведе единствено лятното часово време, през зимата в западните и северозападните региони ще се развиделява много късно. На 21 декември в испанския град Виго слънцето ще изгрява едва в 10:01, а във френския регион Бретан - в 10:07. Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано: във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%