ПРОУЧВАНЕ: ВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ ГРИП СЕ ЗАРАЗЯВАТ ПО-РЯДКО С КОРОНАВИРУС ИЛИ ПРЕКАРВАТ БОЛЕСТТА ПО-ЛЕКО

Автор: 5 GmediA 17:06, 29 март 2021

Който е ваксиниран срещу грип, изглежда се заразява по-рядко с коронавирус и прекарва Ковид-19 по-леко. Какви са възможните обяснения за това?

Предпазва ли противогрипната ваксина срещу Ковид-19? И ако да - защо? Лекари от Мичиганския университет са публикували в специализираното издание American Journal of Infection Control смайващи резултати от тяхно изследване.

Те са анализирали данните на 27 201 пациенти от американския щат Мичиган, които до 15 юли 2020 година са се тествали за Ковид-19. От тях почти 13 000 са били ваксинирани срещу грип. Лекарите са установили, че в групата на ваксинираните срещу сезонния грип по-малко хора са се заразили с коронавирус (4%), отколкото в групата на неваксинираните (4,9%).

Освен това на пациентите с противогрипна ваксина по-рядко са били хоспитализирани или изкуствено обдишвани, а средният им престой им в болница е бил по-кратък. По отношение на смъртността обаче не е установена никаква съществена разлика между двете групи пациенти.

Каква роля играе вроденият имунитет?

Важният въпрос, който си задават специалистите, гласи: има ли за това медицинско обяснение? Възможно ли е например ефектът да се дължи на това, че вродената имунна защита се активизира по-силно след поставянето на противогрипна ваксина?

Следва да се знае, че вроденият имунитет функционира независимо от придобития. Придобитата имунна защита се задейства след заразяване с коронавирус, при което в организма се създават антитела. Те пък атакуват шиповите протеини на вируса и по този начин го обезвреждат.

Вроденият имунитет, който се активизира след поставянето на противогрипна ваксина, се състои от няколко елемента. Те реагират по различен начин на нашественици, проникващи отвън. Към тази „защитна“ армия на съществуващия по рождение вроден имунитет, спадат например фагоцитите и дендритните клетки, както и различни цитокини (протеини, които играят важна роля за имунната реакция и при възпалителните процеси в тялото) ,както и Т-левкоцити и B-левкоцити (бели кръвни телца).

Фактът, че различните ваксинации се отразяват добре на имунната защита, е известно например от ваксинирането срещу морбили. Изследвания показаха още преди години, че имунизираните деца придобиват по-дълготрайна и по-силна имунна защита срещу редица причинители.

Но е възможно и друго обяснение: например това, че хората, ваксинирани срещу грип, са просто по-предпазливи от неваксинираните, поради което по-рядко се разболяват и от Ковид-19. Обикновено срещу грип се ваксинират предимно хора от рисковите групи (по-възрастните и хората с придружаващи заболявания).

Две изследвания с два интересни резултата

В САЩ, например, през миналата година голяма част от по-възрастните хора своевременно са се подложили на доброволна изолация, което ги е предпазило от инфекция с коронавирус.

Срещу подобна причинно-следствена връзка говорят обаче най-малко два факта: при по-възрастните хора Ковид-19 протича по-тежко, което обаче не се наблюдава сред ваксинираните с противогрипна ваксина в Мичиган.

Освен това има  и едно друго проучване от миналата година, което още няма експертна оценка, и което подкрепя имунологичното обяснение: медицински работници в Нидерландия, които през миналогодишния грипен сезон (2019/2020) са се ваксинирали срещу грип, са се заразявали с Ковид-19 значително по-рядко, отколкото техни колеги, които не са били ваксинирани.

 

Източник: Дойче веле

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%