ЧАЯТ РОЙБОС – ЧАША ЗДРАВЕ ВСЕКИ ДЕН

Автор: 5 GmediA 15:08, 10 април 2019

В продължение на векове до днес чаят ройбос е любима напитка на много хора по целия свят. Той е ароматен и е безкофеинова алтернатива на популярните черен и зелен чай.

Традиционният чай ройбос е създаден чрез ферментация на листата, като по време на този процес те придобиват червеникаво-кафяв цвят. Съществува също така и зелен чай ройбос, който не е ферментирал. Този вариант обаче е по-скъп, а самият чай има по-тревист аромат в сравнение с традиционната червена версия на чая.

За щастие, добрият вкус на чая ройбос се съчетава и с неговите ползи върху здравето на човек. Въпреки че не изобилства от витамини и минерали, той е пълен с мощни антиоксиданти.

По-долу вижте 9 ползи за здравето от консумацията на чай ройбос:

 1.Има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Една от основните причини за появата на здравословен проблем е цялостното възпаление в организма. Това заедно с оксидативния стрес (свободните радикали) може да предизвика голям брой заболявания. Приемът на чай ройбос защитава клетките от свободните радикали и намалява възпалението.

 2. Подобрява здравето на сърцето

В чая ройбос се съдържа вид флавоноид, който намалява кръвното налягане и подобрява циркулацията на кръвта. Той също така може да понижи и нивата на лошия холестерол.

 3. Предпазва от диабет

Редица проучвания доказват, че консумацията на чай ройбос може да намали риска от развитие на диабет. Още една причина да пиете чай ройбос и по този начин да помагате на своето здраве.

 4. Предпазва от рак

Кверцетин – така се нарича растителният пигмент, намерен в чая ройбос, който се използва за лечението на много болести. Медикаменти с този пигмент се изписват като добавка по време на лечение на рак, тъй като той потиска растежа на туморите, като спира процесите на клетъчни мутации. В допълнение чаят ройбос помага на тялото да произвежда антитела, които предпазват от рак, алергични реакции и дори СПИН.

 5. Помага на храносмилането

Пиенето на чай ройбос е един полезен начин да поддържате добро храносмилане, особено ако страдате от чести болки в корема и диария.

 6.Заздравява костите

Чаят ройбос съдържа два флавоноида - ориентин и лутеолин, които повишават съдържанието на минерали в костите и по този начин ги заздравяват.

 7. Подпомага отслабването

Полифенолите са антиоксиданти, които горят мазнините от корема и които се съдържат в чая ройбос. Ето защо може да включите и консумацията на чай ройбос в менюто си, а не само на зелен чай, в случай, че искате да отслабвате.

 8. Бори се с алергиите

Консумацията на чай ройбос може да има ползотворно действие и по отношение на различни алергии – от намаляване на алергичните сезонни симптоми и симптомите на хранителните алергии до астма и кожни реакции.

 9. Поддържа кожата и косата

В чая ройбос има алфа хидрокси киселини, които са известни с благотворното си въздействие върху кожата. Заради тях и голямото количество антиоксиданти, чаят ройбос има значителен ефект върху намаляването на бръчките. В допълнение антиоксидантите в чая ройбос имат свойството да защитават космените фоликули.

Последни новини

Общо гласували: 94

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
86 гласували / 91.49%
Не
7 гласували / 7.45%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.06%