ПРЕЗИДЕНТЪТ КЪМ ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ: БЛАГОДАРЯ ЗА ВСЕКИ ИЗЛЕКУВАН ПАЦИЕНТ, ЗА ВСЕКИ СПАСЕН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ

Автор: 5 GmediA 17:12, 7 април 2021
Източник: Президентство

Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която изявени български медици и здравни специалисти бяха удостоени с Почетния знак на президента. На връчването на отличията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на българските медици, загубили своя живот заради Ковид-19 в грижа за своите пациенти.

Държавният глава изрази благодарността си към медиците и професионалистите по здравни грижи, направили избора да продължат професионалния си път в родината. „Днешната ни среща ми дава възможност да изразя своето уважение и признателност за избора, който вие направихте, избор, наречен България, въпреки всички предизвикателства във вашия професионален път“, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев отличи усилията на наградените в борбата с Ковид-19 за всеотдайността им през последната трудна година. „За вас статистиката за болни и оздравели не е просто числа, а е човешки съдби. Нерядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение. Благодаря ви за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот и за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, въпреки трудностите и риска за вашето собствено здраве и живот“, заяви президентът.

По думите на държавния глава коронавирусът болезнено е разкрил недостатъците на системата на здравеопазването в България - неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансовия ресурс. „Правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система. Отдавна се говори, че тя се нуждае от лечение, което да спре оттеглянето, загубата на кадри и на финансов ресурс от системата“, посочи Румен Радев. Като основен дефицит на здравната система държавният глава определи недостатъчния акцент върху профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, които крият неинфекциозните заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови болести, а те са основната причина за смъртността в България, добави държавният глава.

От името на наградените доц. д-р Дончо Дончев изказа благодарност за възможността да представлява своите колеги, които цяла година дават всичко от себе си, независимо от предишния си професионален и житейски опит, да се борят за здравето и живота на българите. Доц. Дончев почете медиците, загубили  живота си в пандемията: „Вместо мои думи, ще използвам думите на народния поет към душите на загиналите: Юнаци, лека нощ“.

След края на церемонията държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха среща с наградените медици, на която бяха обсъдени предизвикателствата пред българската здравна система и визията за нейното бъдещо развитие. Медиците потвърдиха, че сред основните проблеми са подценяването на профилактиката и превенцията, както и осигуряването на бърза и ефективна доболнична помощ и в най-малките населени места в страната.

Като сериозна трудност пред функционирането на системата отличените изтъкнаха липсата на интерес за специализация в областта на инфекциозните болести и анестезиологията, както и недостатъчния брой медицински сестри, акушерки и лаборанти. По думите на държавния глава пазарният принцип не трябва да определя избора на младите кадри за реализация в различните области на медицината. Според Румен Радев е необходима целенасочена държавна политика и адекватно финансиране, за да се гарантира кадровия баланс в системата на здравеопазването.   

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%