ЕМА ПОТВЪРДИ ВРЪЗКАТА МЕЖДУ СЛУЧАИТЕ НА ТРОМБОЗИ И ВАКСИНАТА НА "АСТРА ЗЕНЕКА"

Автор: 5 GmediA 18:43, 7 април 2021
Източник: Getty Images

Необичайните случаи на тромбози трябва да бъдат изброени като "много редки нежелателни реакции" - това е последното заключение на Европейската агенция по лекарствата за препарата на "Астра Зенека".

Едно от възможните обяснения за усложненията е реакцията на имунната система на ваксинираните.

Въпреки това от агенцията посочват, че препаратът продължава да е ефективен и да спасява човешки животи и ползите от ваксината значително да надвижават рисковете. Експертите ще продължат да анализират докладваните случаи на тромбози, предава БНТ.

"След много задълбочен анализ, заключихме, че съобщените случаи на необичайно съсирване след ваксинация с "Астра Зенека" трябва да бъдат посочени като възможни странични ефекти. Както казахме и миналата седмица, събрахме експертна група от различни специалисти. На базата на съществуващите досега доказателства, връзка между специфични рискови фактори като възраст, пол или предишни заболявания, не може да бъде открита. Възможно обяснение на тези странични ефекти е имунен отговор на ваксината", заяви Емър Кук, директор на Европейската агенция по лекарствата.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%