ДА СКОЧИШ ДВА ПЪТИ В ЕДИН И СЪЩИ ГЬОЛ – РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ ЩЕ Е НЕЗАКОННО

Автор: 5 GmediA 17:43, 10 април 2019

По Конституция държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван.

Ако действително е започнала проверка от КОНПИ на апартамента на президента Румен Радев, купен през 2010 г. , то тя е на ръба на законността. Това казаха топ-магистрати за 5GMedia.

Проверката била образувана по сигнал на журналиста от информационна агенция ПИК Недялко Недялков, твърди само ПИК засега. Подобна информация отсъства, обаче,  от официалната страница на КОНПИ.

Недялков алармира за покупка на въпросния апартамент на занижени, според брокери, цени. Недялков ще бъде призован по време на проверката. Същата информационна агенция изрязява съмнения за корупционни действия на Радев от времето когато е бил ръководител на ВВС.

Казусът поразително прилича на случай с президента Росен Плевнелиев от 2015 г.

5GMedia припомня изявление на главния прокурор от 20.05.2014 г.:   

Сотир Цацаров: Софийската градска прокуратура незаконно е образувала проверка срещу президента Росен Плевнелиев за държавна измяна по повод на срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. Сигналът е бил подаден от Николай Бареков..

След сигнала на Бареков, подаден в началото на май 2014 г., прокурор от Софийска главна прокуратура, чието име до момента не е известно, е разпоредил проверка и е дал на органите на ДАНС указания - да се снеме обяснение от Бареков. А председателят на ДАНС Владимир Писанчев е пратил писмо с конкретни въпроси до администрацията на президента и ръководството на ЕВН.

Сотир Цацаров: От администрацията на президента Плевнелиев сезират главния прокурор за незаконната проверка на 15 май. На 16 май прокурор от ВКП е изискал преписката от СГП и е отменил постановлението за възлагане на проверка на основание на текст от Конституцията, съгласно която срещу президента не може да бъде възбудено наказателно преследване.

По Конституция държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван.

Подаден е бил сигнал, след което по принцип трябва да се направи проверка. Прокурорът не е трябвало да възлага проверката на ДАНС, а да се позове на Конституцията.

Припомняме още, че по време на президентския мандат на Росен Плевнелиев, от партия „Атака“ многократно са искали Плевнелиев "да свали имунитета си", за да бъде разследван, по техни обвинения,  за корупционни сделки в миналото, но Конституцията не позволява.

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%