СЪТРУДНИЦИ НА ДС В НС: БСП - ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ, ИВАН ДИМИТРОВ, РУМЕН ГЕЧЕВ, ДПС – РАМАДАН АТАЛАЙ, РУШЕН РИЗА

Автор: 5 GmediA 09:11, 12 април 2021
Източник: 5GMedia

За първи път от краха на тоталитарната комунистическа система и началото на демократичните промени в България сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, които влизат в новото 45-то Народно събрание са, под 10 души.

Това показва справка на desebg.com в списъка на избраните народни представители в новия парламент, обявени с решение на ЦИК в петък (9 април 2021 г.).

От 7-то Велико Народно събрание (1990-1991) до 44-то обикновено Народно събрание (2017-2021) включително, тоталитарните комунистически служби вкарваха най-малко 10 сътрудници в законодателния орган.

Общият брой на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА, които бяха кандидати за депутати за 45-то Народно събрание, беше 87 души, издигнати от 23 политически партии и коалиции.

В новия 45-ти парламент сътрудниците са общо 5 души, издигнати само от две парламентарно представени партии – БСП и ДПС, съответно с 3-ма и 2-ма сътрудници на ДС. Това са:

  • Велизар Пенков Енчев, народен представител в 29 МИР – Хасково, издигнат от КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“;
  • Иван Йорданов Димитров, народен представител в 25 МИР – София, издигнат от КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“;
  • Румен Василев Гечев, народен представител в 15 МИР – Плевен, издигнат от КП "БСП за БЪЛГАРИЯ";
  • Рамадан Байрам Аталай, народен представител в 17 МИР – Пловдив - област, издигнат от ДПС;
  • Рушен Мехмед Риза, народен представител в 11 МИР – Ловеч, издигнат от ДПС.

За първи път от 2009 г., когато влезе в парламента, партия ГЕРБ е без сътрудници сред своите депутати.

Единствено „Демократична България“ от всички партии и коалиции, които вече влизат в 45-то Народно събрание, обаче нямаше в листите си кандидати за депутати с досиетата.

Извън борда на 45-то Народно събрание остават емблематични сътрудници на комунистическите служби като лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, Таско Ерменков от БСП и дългогодишният депутат от ДПС Янко Янков, който този път не бе избран в 31-МИР Ямбол.

Предстои разпределянето на още 22 депутатски места, тъй като толкова кандидати са избрани в два многомандатни района и desebg.com ще проследи дали сред попълненията ще се окажат още сътрудници на тоталитарните служби.

В предишното 44-то Народно събрание общият брой на агентите бе 12 души, като представители имаха всички парламентарно представени партии и коалиции – ГЕРБ, „БСП за България”, „Обединени патриоти” (НФСБ, ВМРО и Атака), ДПС и „Воля”, като БСП беше с най-много – 7 сътрудници.

В 43-то Народно събрание (2014-2017) също влязоха 12 депутати с досиета, а 42-то Народно събрание (2013-2014) депутатите с агентурно минало бяха 13 души.

Общият брой на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, които са преминали през парламента от 1990 г. досега надхвърля 170 души.

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%