БРИТАНСКИТЕ АВИОКОМПАНИИ: СКЪПИТЕ PCR ТЕСТОВЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ВАКАНЦИИТЕ В ЧУЖБИНА ДОСТЪПНИ САМО ЗА БОГАТИТЕ

Автор: 5 GmediA 11:27, 13 април 2021
Източник: 5GMedia

Авиокомпаниите на Острова отхвърлиха плана на британското правителството за рестартиране на пътуванията в чужбина. Те смятат, че скъпите задължителни тестове за коронавирус ще направят ваканциите и семейните посещения непосилни за всички, освен за богатите. 

Според новите изисквания дори британците, които пътуват до нискорисковите "зелени" страни, трябва да се подложат на PCR тест, щом се завърнат в Обединеното кралство. Всеки тест струва около 120 паунда, оскъпявайки с 480 паунда цената на пътуването за четиричленно семейство, пише CNN Business.

Пътуванията от Обединеното кралство са забранени от месеци, с изключение на хора, пътуващи по неотложни причини. Те могат да се възобновят на 17 май по специален ред, определен от правителството.

"Настояването за скъпо и ненужно PCR тестване, а не за бързо тестване - дори за нискорискови държави - ще създаде неустойчива тежест за пътниците, което ще направи пътуването нежизнеспособно и непосилно за много хора", казва Тим Алдърслейд, изпълнителен директор на Airlines UK, която представлява превозвачи като British Airways, EasyJet и Virgin Atlantic. "Това е допълнителна пречка за индустрия, която е на колене", изтъква ръководителят.

Най-голямата британска авиокомпания EasyJet призова премиера Борис Джонсън да преразгледа плана, който задължава хората да се карантинират у дома за 10 дни след завръщането си от среднорискова държава или да прекарат 10 дни в хотел, ако са пътували до някоя от най-рисковите дестинации в "червената" зона. Пътуващите до дестинации, които попадат във всяка от трите категории, ще трябва да си направят два PCR теста след завръщането си на Острова. 

Изискванията за тестване и карантина могат да откажат много британци да пътуват в чужбина, което означава второ поредно лято без бързите и евтини почивки в Испания, Португалия, Италия и Гърция, които до голяма степен замениха вътрешните пътувания през последните десетилетия. 

Британското правителство ще съобщи официалната дата за рестарт на пътуванията в чужбина, както и кои държави попадат във всяка от рисковите категории едва в началото на май. Туристическите компании обаче се оплакаха, че пътната карта на правителството не дава достатъчно яснота за техния бизнес или клиенти.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ограниченията за пътуване в чужбина ще бъдат преразгледани на 28 юни, "за да се вземе предвид вътрешната и международната здравна картина и да се види дали сегашните мерки могат да бъдат отменени". Следващите прегледи ще се проведат около 31 юли и 1 октомври.

 

Източник: expert.bg

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%