ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ НА САЩ ПРЕПОРЪЧВАТ ВРЕМЕННО СПИРАНЕ НА ИМУНИЗАЦИИТЕ С ВАКСИНАТА „ЯНСЕН“ ЗАРАДИ ТРОМБОЗИ

Автор: 5 GmediA 14:45, 13 април 2021
Източник: Ню Йорк таймс

Федералните здравни агенции на Съединените щати призоваха във вторник за незабавно спиране на имунизациите с еднодозовата коронавирусна ваксина на Johnson & Johnson, след като шестима ваксинирани в САЩ развиха рядко заболяване, включващо кръвни съсиреци, в рамките на около две седмици след инжектиране на препарата, съобщава „Ню Йорк таймс“.

Всички пострадали са жени на възраст между 18 и 48 години. Една жена е починала, а втора жена от Небраска е хоспитализирана в критично състояние, съобщиха служители, запознати със случаите.

Почти 7 милиона души в Щатите са получили ваксината на „Янсен“ до момента.

Учените от FDA и CDC ще проучат съвместно възможните връзки между ваксината и тромбозите и ще определят дали FDA трябва да продължи да разрешава употребата на ваксината за всички възрасти или да ограничи разрешението. Спешно заседание на външния консултативен комитет на CDC е насрочено за сряда, казаха служители.

Този ход може значително да усложни усилията за ваксинация на нацията в момент, когато много държави се сблъскват с нарастването на новите случаи и се стремят да се справят с колебанията на ваксините. Регулаторите в Европа пък са загрижени за подобен проблем с друга коронавирусна ваксина, разработена от изследователите на AstraZeneca и Оксфордския университет, припомня „Ню Йорк таймс“.

Тагнато в: Янсен , тромбози

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%