БЪЛГАРСКИТЕ ЗДРАВНИ ВЛАСТИ СА ОБЕЗПОКОЕНИ ОТ НОВИНИТЕ ОТ САЩ ЗА ВАКСИНАТА НА "ДЖОНСЪН И ДЖОНСЪН"

Автор: 5 GmediA 16:38, 13 април 2021
Източник: radiovox

Всички хора, които желаят да си поставят втора доза от ваксината на "Астра Зенека", да си я поставят, препоръча здравният министър Ангелов. По думите му на експертно ниво всички са сигурни в безопасността и ефикасността на ваксината.

Тези, които не желаят - за тях ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена от наличните ваксини в страната - с ваксината на "Пфайзер" или тази на "Модерна". Експертен съвет ще даде становището коя ваксина да бъде поставена.

Първите втори дози трябва да бъдат поставени до края на месеца и дотогава ще има ясни послания, каза още Ангелов и допълни, че получават много сигнали в МЗ от хора, които желаят втора доза на "Астра Зенека".

По думите му през май ще заработи пълноценно електронният регистър за ваксинация.

Министърът говори пред журналисти пред сградата на БулБио-НЦЗПБ, където представители на регионални здравни инспекции получиха количества от лекарствения продукт ремдесивир.

8 000 дози ремдисивир вече са разпределени. Количествата ще задоволят всички нужди в страната, увери здравният министър.

От министерството обаче са обезпокоени от днешните съобщения от САЩ, свързани с ваксината на "Джонсън и Джонсън". До края на деня се очаква официално становище на ЕМА, след което ще се вземе решение как ще се процедира по този проблем.

Във всички области се наблюдава лек спад на заболяемостта, уточни още министърът.

По отношение на появилите се информации за влошено здравословно състояние на първата дама Десислава Радева, министърът каза: "Никога не съм си позволявал да коментирам състояние, защото това са лични данни. Ако това, което казвате наистина е така, аз лично се надявам тя да е добре".

Министърът каза, че не е наясно със състоянието и на Слави Трифонов, но се надява и той да се справи, както много българи се справиха. Той потвърди обаче, че той е под изолация и уточни, че положителни хора се слагат под изолация, а контактните - по карантина.

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%