РЕВОЛЮЦИОННО: МАРСОХОДЪТ НА НАСА УСПЯ ДА ИЗВЛЕЧЕ КИСЛОРОД ОТ ЧЕРВЕНАТА ПЛАНАТА

Автор: 5 GmediA 08:34, 22 април 2021

НАСА обяви, че сондата ѝ „Пърсивиърънс” е успяла да извлече за първи път кислород от Марс. Успехът може да е стъпка към изпращането на хора на Червената планета, чиято атмосфера се състои от 96 % въглероден диоксид, пише "Сега.бг".

Всъщност, 5 грама кислород, достатъчен един астронавт да диша 10 минути, е произвел експериментален инструмент с размер на тостер, който се намира на борда на „Постоянство“ и се казва Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE).

„Това е критична първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в кислород на Марс“, каза Джим Ройтер от НАСА. „MOXIE има още работа, но резултатите от тази технологична демонстрация са пълни с обещания. Кислородът не е само нещата, които дишаме. Ракетното гориво зависи от кислорода, а бъдещите изследователи ще зависят от производството на гориво на Марс, за да пътуват до вкъщи", добави той.

MOXIE работи чрез отделяне на кислородните атоми от молекулите на въглеродния диоксид, които са съставени от един въглероден атом и два кислородни атома. В атмосферата на Марс се отделя отпадъчен продукт, въглероден окис.

Процесът на преобразуване изисква високи нива на топлина - 1470 градуса по Фаренхайт (800 по Целзий). За да бъдат те достигнати, модулът MOXIE е направен от топлоустойчиви материали. Те включват части от никелова сплав, отпечатани с 3D принтер, които загряват и охлаждат газовете, протичащи през нея, и лек аерогел, който помага да се задържа топлината. 

Експерименталният модел на MOXIE е проектиран да генерира до 10 грама кислород на час. Ако на Марс 4 астронавти живеят 1 година, ще са им необходими един метричен тон кислород. 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%