БРИТАНСКО ПРОУЧВАНЕ: ЕДНА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 НАМАЛЯВА С ДО 50% РИСКА ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ В ДОМАКИНСТВОТО

Автор: 5 GmediA 11:37, 28 април 2021
Източник: 5GMedia

Една доза от ваксините на Pfizer или AstraZeneca, използвани във Великобритания, намалява шансовете на някой, заразен с коронавирус, да го разпространи сред други членове на домакинството с до 50 процента. Това според английско проучване, публикувано в сряда.

Изследването на Public Health England (PHE) установи, че тези, които са се заразили три седмици след получаването на първата си доза, са с между 38 и 49 процента по-малък риск да предадат новия коронавирус на тези, с които живеят, в сравнение с неваксинираните.

„Това е страхотна новина - ние вече знаем, че ваксините спасяват животи и това проучване е най-изчерпателната реална информация, която показва, че те също намаляват предаването на този смъртоносен вирус“, каза британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.

„Това допълнително засилва тезата, че ваксините са най-добрият изход от тази пандемия, тъй като те ви предпазват и могат да ви попречат да неволно заразите някого от вашето домакинство“, добави той.

Изследването е обхванало над 57 000 контактни лица от 24 000 домакинства, в които е имало лабораторно потвърден случай на COVID-19. Сравнението е направено с почти един милион контактни лица на неваксинирани заболели.

Предишни проучвания вече показват, че ваксинирането намалява риска от развитие на симптоматична инфекция на човек с до 65%, четири седмици след една доза.

"Не само ваксините намаляват тежестта на заболяването и предотвратяват стотици смъртни случаи всеки ден, сега виждаме, че те също имат допълнително въздействие върху намаляването на шанса за предаване на COVID-19 на други", каза Мери Рамзи, ръководител на имунизацията в PHE.

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%