ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: "НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ЩЕ ОПОЛЗОТВОРЯТ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ, В ОПИТ ДА СЪСТАВЯТ КАБИНЕТ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА АЛТЕРНАТИВА“

Автор: 5 GmediA 13:33, 1 май 2021
Източник: bTV

Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в парламента не успеят да създадат редовно. Това каза пред журналисти в Първомай президентът Румен Радев.

Той подчерта, че от началото на своя мандат изпълнява своите конституционни задължения, ще го направи и този път, само и единствено ако се стигне до такава ситуация. Той определи днешния ден като важен за БСП, която съвсем заслужено получи третия мандат, предвид своето трето място в изборите, и днес трябва да решат как точно ще процедират.

"Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност, в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива, заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна", каза президентът.

На въпрос: "Защо толкова бързо бяха обнародвани промените в изборните правила?", Румен Радев каза: "Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основание да се бавят промените".

По отношение на смяната на състава на ЦИК, президентът подчерта: "Вие какво искате - бавене и хаос или организация? При положение, че отидем към служебно правителство, няма да мислим едва тогава какво да правим", допълни Радев. Той отбеляза, че при това положение сега трябва да се направи всичко възможно, така че да има нова ЦИК и тя да встъпи в своята си роля преди разпускането на Народното събрание. Той определи като евтина пропаганда твърденията, че тъй като президентът избира ЦИК, придобива някакви права над нея. "И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание", припомни Радев. "Не мога нито да посоча, нито да избера когото и да е като член на ЦИК, тъй като е отговорност на парламентарните групи", каза още той. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те сега ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция, както беше по закон до 2014 г.

Румен Радев и съпругата му Десислава Радева са в Първомай по повод на празника на града и откриването на Майските културни тържества. Като символ на гостоприемството, държавният глава получи от кмета Николай Митков ключа на града.

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%