ГОВОРИТЕЛЯТ НА ЦИК: ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС СА СКАНДАЛНИ И ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ ХАОС

Автор: 5 GmediA 14:31, 1 май 2021
Източник: БНТ

Няма държава, която да е задължила своите граждани да гласуват само машинно. Това е скандално, а и в противоречие с Конституцията, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров в студиото на БНТ, според когото "това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вота".

Аз ще бъда потресен, ако не ми се разреши да гласувам с хартия. Между моя вот и това, което ще се появи накрая, има един софтуер, който аз не познавам, обясни Димитров. Той очаква и омбудсманът да сезира Конституционния съд за това задължение. Очаква и критика от страна на Венецианската комисия.

Димитров призова националния омбудсман за намеса, защото „това е драматично ограничаване на възможностите да се упражни вота“.

По думите на Димитров промените в Изборния кодекс, гласувани в парламента, са плод само на втренченост и обсебеност на партии, които си представят някакъв изборен резултат.

„Може да сравните единия файл с другия файл, да видите има ли големи отклонения или няма, да видите къде са екстремните стойности. В момента това, което се прави, е каквото произведе „Сиела“, в случая „Смартматик“ или тайванският създател на софтуера, това ще е резултатът“, продължи той.

Резултатът наистина може да се оспори, защото все пак има хартиени отпечатъци, отбеляза Димитров, но веднага попита: „Само че какъв е смисълът да ползваме машини, щом след това ще броим хартиените отпечатъци?!“

Той подчерта, че резултатите от изборите на 4 април не са били оспорени, а и само една организация е задала един смислен въпрос по отношение на тях - въпросът е от БСП и касае липсващите данни от 120 машини. Той не е отчетен по различни причини, но Димитров каза, че не може да ги обяснява в телевизионно студио, тъй като е въпросът е технически сложен.

Промените в закона вече имат държавен печат обаче и това означава нова ЦИК да прави избори по нови правила. Няма да се леки задачите за тях, посочи Димитров.

Сега президентът Радев трябва максимално бързо да назначи нов състав на ЦИК, защото до изборите ще има два месеца след разпускането на Народното събрание, а това е много кратко време, за да се справи който и да е състав.

Тагнато в: Изборен кодекс

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%