БСП ВРЪЩА МАНДАТА НА 5 МАЙ

Автор: 5 GmediA 11:49, 2 май 2021
Източник: БГНЕС архив

На закрит пленум Националният съвет на БСП е взел решение мандатът за съставяне на правителство, който социалистите ще получат от президента Румен Радев на 5 май, да бъде върнат веднага. Решението е взето със 108 гласа "за" и с пет - "въздържал се" след дебат, при който са обсъдени различни варианти, в т.ч. и да се направи опит за съставяне на правителство.

Това значи, че и последният мандат за съставяне на правителство ще бъде неуспешен. Първата политическа сила ГЕРБ-СДС държа мандата няколко дни, но го върна неизпълнен, след като никой не пожела дори да преговаря с кандидата за премиер, а партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" върна мандата веднага.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде пресконференция, на която съобщи решението на партията да върне веднага мандата, когато го получи от президента.

Нинова заяви, че решението идва след като и трите нови партии в парламента заявиха, че няма да подкрепят правителство на БСП.

Според нея това показва политическа незрялост и липса на култура за политически диалог, който да обедини партиите около общите им идеи.

Затова според лидера, въпреки желанието, наличието на готов план и хора, правителство на БСП, дори и временно, е невъзможно.

Корнелия Нинова представи четирите възможности, обсъдени на Пленума, продължил повече от 4 часа.

Първото предложение за съставяне на чисто партийно правителство на БСП е отхвърлено, поради предварително заявените позиции на ИТН, Демократична България и Изправи се! Мутри вън!, че няма да подкрепят такъв кабинет.

Втората възможност за съставяне на надпартийно експертно правителство е криела големи рискове според лидера на БСП. Нинова не изключи възможността такова правителство -„последен опит да се стабилизира страната“- да бъде подкрепено открито от ГЕРБ и скрито от ДПС, което за левицата е неприемливо.

Нинова заяви, че третата възможност е била да приемат мандата и да започнат да печелят време на парламента, за да се вземат важни решения. Но според нея провеждането на консултации за съставяне на правителство, което е обречено, би означавало само удължаване на управлението на Борисов.

Основни приоритети за БСП като социално-икономическа помощ в кризата и преразглеждане на бюджета са отхвърлени от парламента, затова за партията този вариант също е неприемлив.

С огромно мнозинство от 108 гласа „за“, 0 „против“ и 5 „въздържали се“, БСП реши да върне веднага мандата за съставяне на правителство, след като го получи от президента Радев.

БСП са убедени, че качествен и професионален служебен кабинет, съставен от президента, може да преведе страната през кризата, още повече, че Радев е изказал своята готовност при откриването на сесията.

„Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на страната. При избора дали да вземем мандата и да продължава управлението на Борисов или да върнем бързо мандата и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет, избрахме второто“.

Нинова беше категорична, че отговорността за предсрочните избори е на новите политически партии, а БСП са готови да докажат, че те са възможността за промяна.

Първият мандат беше връчен на кандидата за премиер на ГЕРБ Даниел Митов. Партията представи състав на правителство, но не срещна подкрепа сред другите политически сили и го върна на президента.

Втората политическа сила - формацията на Слави Трифонов Има Такъв Народ получи втория проучвателен мандат. Номинираната за премиер световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова го върна на секундата, защото партията им не разполага с достатъчен брой депутати, за да състави правителство.

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%